Izrael: Netanjahu politikája árthat

Az izraeli államfő aggódik hazája és az Egyesült Államok viszonyáért a két ország között az iráni atomalku ügyében támadt nyílt vita miatt.

“Az izraeli külpolitikának három elve van: az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolat, az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolat és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolat” – mondta Reuven Rivlin a ynet hírportálon pénteken megjelent interjúban. A Maariv című lapnak nyilatkozva az izraeli államfő nyugtalanságának adott hangot a Benjámin Netanjahu kormányfő és Barack Obama amerikai elnök közötti feszültség miatt. Szerinte árthat Izraelnek az a fajta hadjárat, amelyet Netanjahu folytat a Teherán atomprogramjával kapcsolatos tárgyalások ellen. Izrael jelenleg nagyon elszigetelt a világban – tette hozzá Rivlin.

Az államfő abból az alkalomból adott interjút, hogy egy éve van az elnöki székben, tavaly július 24-én tette le a hivatali esküt. Az Izrael és az Egyesült államok közötti feszültség oka a teheráni atomprogramról a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) és Irán által július 14-én Bécsben kötött megállapodás, amelynek Netanjahu az egyik leghevesebb bírálója. Az átfogó megállapodással a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, cserébe pedig fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat.

Az izraeli kormányfő eltökélt szándéka, hogy az egyezmény életbe lépését az amerikai kongresszus segítségével meghiúsítsa. Ez a terv amerikai sajtójelentések szerint egyre inkább bosszantja az Obama-kormányzat egyes tagjait, akik az Egyesült Államok belső ügyeibe való beleavatkozásként értékelik.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez