Netanjahu: Az ENSZ képmutató

Visszautasította és “képmutatónak” nevezte Benjámin Netanjahu miniszterelnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izraelt bíráló nyilatkozatát, amelyben a világszervezet vezetője felszólította Izraelt a gyermekek védelmére a háború sújtotta övezetekben.

Netanjahu csütörtökön késő este kiadott közleményében úgy fogalmazott: ahelyett, hogy arra a tényre világítana rá, hogy a Hamász túszul ejtette a gázai gyermekeket, amikor a gázai óvodákból lőtte Izraelt és alagutakat ásott az izraeli óvodák felé, az ENSZ ismét azt választotta, hogy Izraelnek tesz szemrehányást.

“Nyilvánvaló, hogy a képmutatásnak nincs határa” – tette hozzá.

Netanjahu Ban Ki Mun csütörtöki szavait bírálta, ugyanis a főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsában a gyermekek háborús helyzetéről tartott tanácskozáson olyan háborús övezeteket említett meg, mint Irak, Szíria és Dél-Szudán, de csak Izraelt szólította fel a gyermekek védelmére a háború sújtotta vidékeken. Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a zsidó állam “a legmagasabb morális szabályokat” követi a hadviselésben. Az elmúlt héten egy izraeli vizsgálat azt állapította meg, hogy a gázai övezeti akció során az izraeli hadsereg nem vett célba szándékosan civileket, és gázai fellépése “jogszerű és legitim” volt.

Ban Ki Mun a Biztonsági Tanács előtt arról beszélt, hogy a tavalyi volt a gyermekek számára a közelmúlt legrosszabb éve a konfliktusos övezetekben. “Mély aggodalommal tölt el a rengeteg gyermek szenvedése Izrael Gázai övezet elleni hadműveletének következtében” – tette hozzá.

“Felszólítom Izraelt, hogy tegyen konkrét és azonnali lépéseket, többek közt tekintse át eddigi gyakorlatát és irányelveit a gyermekek védelmében, vegye elejét a gyermekek halálának és sebesülésének, valamint tartsa tiszteletben a kórházak és az iskolák különleges védelmét” – mondta Ban Ki Mun.

Közben az izraeli vezetés már egy másik ENSZ-bírálatra készül, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának eredetileg márciusra ígért, majd erre a hétre halasztott jelentésére. Ennek megvitatását június 29-re tűzte ki az Emberi Jogi Tanács. A tavaly nyári 50 napos hadműveletben több mint 2100 palesztin és 73 izraeli (utóbbiak között 66 katona) halt meg. Az ENSZ adatai szerint a gázai áldozatoknak mintegy kétharmada, Izrael szerint fele volt fegyveres. Izraelben a Hamászt okolják a civil halottak miatt is, ugyanis Jeruzsálem szerint az övezetet 2007 óta irányító iszlamista szervezet polgári épületekbe telepítette katonai létesítményeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez