A mexikó parti őrség hálóján akadt fenn egy kubai menekültcsoport

Tizenhét kubait mentettek ki a mexikói partoknál: a házi készítésű tutaj már napok óta hánykódott a Karibi-tenger vizén. Számukra a segítség életmentő volt. 

A mexikói parti őrség Cancún közelében lett figyelmes a sodródó vizijárműre, de előtte már az Isla Mujeres környékén szolgálatot teljesítő határőrség jelezte, hogy embereket szállító ismeretlen vizijárművet észleltek.

Miután a parti őrség mentőhajói fedélzetükre vették  a kubaiakat, orvosi segítséget nyújtottak nekik, és a partraszállás után átadták őket a mexikói bevándorlási hivatal munkatársainak.

Az elmúlt időszakban többen igyekeztek elhagyni Kubát, mivel az amerikai-kubai enyhülés következtében hamarosan aligha számíthatnak arra, hogy legális bevándorlóként bírálják el őket az Egyesült Államokban. Jelenleg még érvényben van az a törvény, amely szerint ha egy kubai állampolgár eléri az amerikai szárazföldet, akkor joga van a menekültstátuszhoz.

Napokkal ezelőtt a Pánamerikai Játékokon résztvevő kubai sportolók nagyobb csoportja hagyta el a torontói rendezvényt és lépett át amerikai földre. Az érvényes  törvények szerint nekik menedékjog jár az Egyesült Államokban. A most kimentett bárka utasainak azonban nincs szerencséjük, mert a mexikói törvények szerint aligha számítanak menekültnek, és visszaküldik őket Kubába.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez