Könnygázzal oszlatták magukat a képviselők Mexikóban (videóval)

Míg a tömegoszlatás ezen népszerű formáját általában a politikusok ellen tüntető demonstrálók megfékezésére szokták bevetni, a mexikói Oaxaca állam törvényhozásának épületében ez úttal a képviselők kaptak könnygázt a képükbe. Ráadásul a támadást saját társaik, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) képviselői intézték a honatyák ellen, hogy bojkottálják az oaxacai politikai és választási reformok elfogadására kezdeményezett szavazást.

Az akcióra a parlament napirenden kívüli, éjfélig elhúzódó ülésén került sor, amikor Fredy Gil Pineda, a PRI képviselője és elszánt társai könnygázgránátokkal próbálták elfoglalni a tisztelt házat, hogy megakasszák a politikai és választási reformcsomag megszavazását. Pineda és csapata nemes egyszerűséggel Leslie Jiménez (Nemzeti Akciópárt- PAN) házelnök asszonyra támadt, amikor a hölgy éppen szavazásra bocsátotta volna a törvénytervezetet. A könnygázgránátok mellett a találékony pristák az ülésteremben található tűzoltó készülékeket is aktiválták, teljes káoszt okozva ezzel az oaxacai parlamentben.

Freddy Gil formabontó ostroma elől a törvényhozók a Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) koordinációs termében barikádozták el magukat, ahol a PRI képviselőinek részvétele nélkül, 24 igen szavazattal elfogadták az ominózus reformokat.

A PRI helyi szóvivője az esetre reagálva világossá tette pártja azon álláspontját, mi szerint a választási törvény módosításának megszavazását a politikai formáció semmisnek tekinti, és azt a mexikói demokrácia megcsúfolásaként jellemezte. Eközben a PRD a PRI kemény magját a politikai párbeszédre képtelen verőlegényekként jellemezte, és elítélte a szó szerint gázos parlamenti csetepatét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez