Mikor lesz végre amerikai nagykövetség Havannában?

Az Egyesült Államok szenátusának kétpárti küldöttsége szombaton Kubában a nagykövetségek újbóli megnyitását szorgalmazta havannai sajtóértekezletén.

Patrick Leahy demokrata párti szenátor az ugyancsak demokrata párti Ben Cardin és a republikánus Dean Heller szenátorokkal négy napot töltött a szigetországban. Látogatásuk során vállalati vezetőkkel, egyszerű állampolgárokkal, külföldi diplomatákkal találkoztak. Pénteken Miguel Diaz-Canellel, a kubai kormány második emberével tárgyaltak. Leahy a sajtónak nyilatkozva felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy a kétoldalú kapcsolatok nemrég elkezdődött óvatos normalizálásának a jegyében oldja fel a kubai utazások korlátozását az elkövetkező hónapokban. Leahy lehetségesnek nevezte, hogy hamarosan közvetlen légi járatokat létesítsenek a két ország között.

Kuba és az Egyesült Államok között jelenleg hetente mindegy tíz járat közlekedik, ezeket a humanitárius utazási lehetőségeket azonban csak a kubai eredetű amerikaiak vehetik igénybe, mivel amerikai turisták nem utazhatnak a kommunista Kubába még a szigetország ellen 1962-ben elrendelt embargó értelmében. A szenátorok elismerték, hogy az amerikai törvényhozásban még erős az ellenállás a kapcsolatok teljes normalizálásával szemben. A republikánus Heller szenátor kijelentette: “Amikor az elnöknek igaza van, én támogatom őt, márpedig ebben az esetben igaza van”.

A két ország között január óta több magas szintű találkozó is volt az 1961-ben felfüggesztett diplomáciai kapcsolatok helyreállításának és a nagykövetségek (júliusra várt) újramegnyitásának az előkészületeiről.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez