Donald Trump és a havibaj

Trump, miként a csütörtöki vita előtt, most is 24 százalékon áll a párt szavazói között: a válaszadók egyharmada jobban, egy másik harmada pedig kevésbé kedveli őt a televíziós összecsapás után. A második helyre most is Jeb Bush volt floridai kormányzó került, akinek tábora azonban a korábbi 17-ről 12 százalékosra apadt. A többi republikánus jelölt támogatottsága az online felmérés szerint nem haladta meg a 8 százalékot.

Donald Trump ingatlanmágnás és valóságshow-sztár annak ellenére is rendületlenül vezeti pártjának népszerűségi listáját, hogy a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első tévévitáján tett kijelentéseivel és “hímsovinisztának” tartott megnyilvánulásaival indulatokat kavart – derült ki a Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

Donald Trump, aki nem zárta ki, hogy független jelöltként induljon a 2016-os elnökválasztáson, ha nem nyeri el a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségét, éles bírálatokat kapott azt követően, hogy a Twitteren megjegyzéseket tett Megyn Kellyre, a Fox News csatorna műsorvezetőjére, aki a vita során kemény kérdéseket tett fel neki. Ezek közül a legnagyobb felháborodást az váltotta ki, amelyben Trump, talán az újságírónő műsor közbeni felfokozott idegállapotára utalva, azt állította, hogy Kellynek “vér jött a szeméből, vér jött belőle – akárhol”.

A milliárdost azzal vádolták, hogy ezzel lekezelő módon a nő havi ciklusára célzott, amit ő cáfolt. Több tévécsatornán is visszautasította, hogy bocsánatot kérjen a műsorvezetőtől, sőt úgy vélekedett, hogy ezt inkább Megyn Kellynek kellene megtennie.

Vitatott kijelentése miatt lemondták Trump meghívását konzervatív republikánus aktivisták egy hétvégi tanácskozására, ahol Jeb Bush a The Wall Street Journal című napilap hétfői beszámolója szerint egyebek között így fogalmazott felszólalásában: “Győzni akarunk? (Vagy) meg akarjuk sérteni az összes választó 53 százalékát? Amit Donald Trump mondott, az helytelen.”

Hillary Clinton, a demokraták legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsa hétfőn “felháborítónak” nevezte Trump “véres” megjegyzését.

A Reuters-Ipsos közvélemény-kutatás szerint egyébként Clinton 43-29 százalék arányban győzne Trumppal szemben, és hasonló fölénnyel verné Busht, továbbá Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátort is. A megkérdezettek körében javult Rubio, Cruz, Carly Fiorina volt HP-vezérigazgató, Ben Carson visszavonult idegsebész, Scott Walker wisconsini kormányzó és Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó megítélése. Jelentősebb mértékben csak a Rand Paul kentuckyi szenátorról kialakult kép romlott.

A 278, magát republikánusnak mondó válaszadó részvételével elvégzett felmérés statisztikai hibahatára 6,7 százalékpont.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez