Lövöldöző békefenntartók: véres esküvő Szomáliában

Legkevesebb hat ember veszítette életét, amikor az Afrikai Unió békefenntartói váratlanul lerohantak egy esküvői ünnepséget Mercában – közölte a Human Rights Watch.

Szemtanúk és túlélők az amerikai székhelyű emberi jogi szervezetnek elmondták, hogy a tragikus incidens még július utolsó napján történt. Az AMISON-misszióban szolgálatot teljesítő ugandai zöldsapkások indoklás nélkül rohantak le egy esküvőt a dél-szomáliai kikötővárosban, Mercában. Az akcióban hat ember vesztette életét.

Szemtanúk a HRW-nek elmondták, hogy valamivel korábban az AMISOM egyik konvoját bombatámadás érte a városban. Ezt követően az ugandai zöldsapkások házról-házra fésülték át az utcákat, majd végül betörtek a Moalim Lidey család otthonába, ahol éppen zajlott az ünnepség. A férfiakat és a nőket különválasztották, majd hat férfit lelőttek. Négyen azonnal meghaltak, ketten pár órával később. Az ugandai békefenntartók még azt is megtiltották a násznépnek, hogy a két súlyos sérültet kórházba szállítsák, ezért vesztették életüket néhány órával a razzia után. Az áldozatok mind egyazon család tagjai.

Egy másik szemtanú a HRW-nek elmondta, hogy a konvoj elleni támadás után többen is elmenekültek a városból. Az esküvőn résztvevők viszont abban a hittben éltek, hogy a békefenntartók majd megvédik őket. Nem így történt.

Az amerikai emberi jogi szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy nem ez az első esett, hogy az Afrikai Unió Szomáliában állomásozó békefenntartói civileket gyilkoltak meg. Sőt, szemtanúk arról is beszámoltak, hogy Mercában július 21-én hasonló borzalmakra került sor, akkor 11 embert öltek meg a zöldsapkások, máig ismeretlen okból.

Az AMISOM-misszió és az ugandai kormány azonban mind a mai napig nem adott választ arra, hogy miért kellett erőszakkal véget vetni az esküvőnek. Az Afrikai Unió pedig csak szűkszavúan reagált a történtekre, annyit közölt, hogy vizsgálatot indított az ügyben, annak reszleteiről azonban nem adott ki információt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez