Szükségállapot Ecuadorban: kitörhet a Cotopaxi

Több település kitelepítésével végződött a Cotopaxi vulkán ébredése Ecuadorban. Az ország középső részén, a fővárostól 50 kilométerre délre elhelyezkedő tűzhányó 12 kilométeres füstfelhőket ereget a légtérbe. 

A térségben – Mulalo és  Lasso körzetében, valamint a Latacunga folyó mentén –  bevezették a sárga színű riasztást, mivel a hegy déli részén a hamu mellett távozó szikrák tüzeket is okozhatnak. Rafael Correa ecuadori államfő ,,szükségállapotot” hirdetett arra az esetre készülve, ha a vulkán mégis kitörne és az országnak össze kellene fognia az ott élők megsegítésére.

150815181821_sp_ecuador_volcano_cotopaxi_624x351_afp

,,Az ország  egész területére kihirdetem a szükségállapotot a Cotopaxi vulkán működése nyomán” – tette közzé Rafael Correa a nemzeti rádióban. Ezt a készenlétet támasztja alá, hogy szombaton  égéstermékek távoztak a vulkáni füsttel és az apró szikrák tűzveszéllyel fenyegetnek. Ha pedig tüzet fog ez a magashegyi térség, akkor az az ott élők életére tragikus hatással lehet – indokolták meg a készültség magas fokát Ecuadorban. A helyzetből következően a hadsereg és a rendőrség is kiterjesztett jogokat kapott a veszélyes helyzetek kezelésére.

A jelenlegi helyzetre hivatkozva az ecuadori kormány információszűrést – vagyis cenzúrát – vezetett be a vulkánnal kapcsolatos hírekre, hogy megakadályozzák egy esetleges indokolatlan pánik kialakulását. A cenzúra addig marad érvényben, amíg az szükséges a Cotopaxi tevékenységének figyelembe vételével. Ugyanakkor ez nem tarthat tovább 60 napnál – áll a kormány közleményében.

150815214603_sp_ecuador_evacuation_volcano_cotopaxi_624x351_afp150815220746_sp_ecuador_volcano_cotopaxi_evacuation_624x351_ap

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez