Ismét Nobel-békedíjra jelölték Ferenc pápát

Immár harmadik alkalommal jelölték Nobel-békedíjra az első latin-amerikai pápát. Ferencet ez esetben a Kuba és az USA diplomáciai kapcsolatainak újrafelvételéhez vezető tárgyalásokat megelőző egyeztetések során vállalt közvetítői szerepéért jelölték a rangos elismerésre.

A kubai Prensa Latina hírügynökség híradása szerint az egyházfőt a nemzetközi konfliktusok megoldására, köztük főként a fél évszázada jégbefagyott kubai-észak-amerikai kapcsolatok újraélesztésének irányába tett erőfeszítései elismeréseként jelölte a norvég Nobel-bizottság.

A Nobel-díj odaítéléséről döntő testület nyilatkozata szerint október 9-én derül majd ki, hogy idén kik kapják majd a béke, kémiai, fizikai, közgazdasági és orvostudományi kategóriákban kiosztása kerülő díjat.

Ferenc pápát már 2013-óta a Nobel-békedíj egyik esélyeseként emlegetik,amelyet egyébként korábban még sohasem adományoztak katolikus egyházfőnek.

Az elmúlt évtizedekben számos kritika érte a Nobel-bizottságot, mivel egyes jelöltek személyét – így például a béke bajnokának járó elismerés átvételekor éppen két háborút viselő Barack Obama díjazásán legalábbis felháborodott a nemzetközi közvélemény. A rendkívül népszerű Ferenc pápa kitüntetése így minden bizonnyal a Nobel-bizottság számára is jó marketinget jelentene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez