A mexikói elnök nagyobb védelmet ígér az újságíróknak

Védelmet ígért a mexikói államfő az újságíróknak és emberi jogi aktivistáknak egy sajtófotós, egy emberi jogi harcos és másik három nő nagy közfigyelmet kiváltó meggyilkolását követően.

Enrique Pena Nieto első alkalommal nyilatkozott a gyilkosságokkal összefüggésben. Az elnök közölte: utasította belügyminisztériumot, hogy “még jobban erősítse az újságírókat és az emberi jogi aktivistákat védő mechanizmusokat”. A védőmechanizmus alatt arra a programra utalt az elnök, amely 400 aktivistának és rendőrnek hivatott védelmet nyújtani. A programot a múltban gyakran bírálták a hatékonyság hiánya miatt. Az államfő nem részletezte, hogy milyen módon erősítenék a programot.

A 31 éves Rubén Espinosa sajtófotós, a neves emberi jogi aktivista, Nadia Vera, valamint három másik nő holttestére július végén bukkantak egy mexikóvárosi lakásban. A fotóriporter, aki elsősorban a Proceso című mexikói folyóiratnak és az AVC Noticias de Veracruz című újságnak dolgozott, júniusban menekült el Veracruz szövetségi államból a fővárosba, miután halálos fenyegetéseket kapott.

A gyilkosságok nyomán mintegy ötszáz külföldi és mexikói értelmiségi – mások mellett Paul Auster amerikai és Salman Rushdie brit író – az elnökhöz intézett nyílt levélben fokozottabb védelmet követelt a mexikói médiaalkalmazottak számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez