Titokzatos “iráni nagykövetség” Tel-Avivban

Irán izraeli nagykövetsége nyílik itt hamarosan. Nem photoshop. Ez áll egy óriásplakáton Izrael második legnagyobb városában, Tel-Avivban. Hogy pontosan hol, azt nem tudni. Mindenki csak a fotóját látta, és azt találgatja, ki/mi áll a háttérben.

A legtöbben arra tippelnek, hogy egy készülődő kiállításhoz lehet köze a dolognak. Az óriásplakátra világszerte felkapták a fejüket az emberek, amikor vasárnap felkerült a Facebookra, az Izrael szereti Iránt oldalon. A szöveg alatta a következő: Tel-Aviv ma.

love

A hozzá fűzött megjegyzésekből arra lehet következtetni, hogy a plakát művészeti alkotás, és azoknak a kívánságát fejezi ki, akik azt szeretnék, ha a két ellenség között újra normális lenne a kapcsolat. Mások arra tippelnek, hogy egy ironikus üzenetről van szó, amely arra válaszol, hogy a Teherán nukleáris programjáról kötött megállapodás nyomán a külföld támogatni kezdte Iránt. Egy eredetileg Teheránból származó kommentelő, Ryan Amir Lahuti egy harmadik magyarázatra tesz. Arra, hogy Tel-Avivban élő irániak műve a dolog. És azt írja, hogy megemeli a kalapját azok előtt, akik csinálták, mert felül tudtak emelkedni a politikán. A kommentelők, izraeliek és irániak egyaránt egyetértenek abban, hogy fel kellene hagyniuk a kormányoknak a gyűlölettel, hisz az emberek közül nagyon sokan rokonszenveznek egymással, úgy gondolják, hogy a kulturális és történelmi kötelékek alapján jó barátja lehetne egymásnak a két nép – írja a Jerusalem Post.

A plakáton telefonszám is van, és a titokzatos készítők arra bátorítják az embereket, hogy hagyjanak hangüzenetet.

A rejtélyes plakát feltűnésének minden bizonnyal köze van a Hamabul művészeti csoport kezdeményezéséhez. Ők két héttel ezelőtt egy sajátságos jeruzsálemi iráni nagykövetség nyitására szólítottak fel Facebook-oldalukon. Arra hívták fel az izraeli művészeket – fotósokat, szobrászokat, grafikusokat, videósokat és másokat -, hogy készítsenek olyan műveket, amelyek tükrözik az ő szubjektív Irán-képüket, legyen szó társadalomról, emberekről, kultúráról, történelemről, földrajzról, bármiről. Csak politikáról ne. Az alkotásokat a városi tanács és a Jeruzsálem Alapítvány segítségével az újonnan, belőlük létrehozott “izraeli iráni nagykövetségen” állítják majd ki.

“A kultúra hangjainak nagykövetségét kívánjuk megnyitni, határok és titkos napirend nélkül, hogy kapcsolatot teremtsünk az irániak és az izraeliek között…” – állt a felhívásban. A csoport egyébként nem tudja, hogy a tel-avivi plakát mögött ki áll. Nem ők, de nagyon boldogok, hogy valaki megcsinálta – áll a Facebook-oldalukon.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez