Szenegáli fellépő a Savaria Karneválon!

Óriási siker és némi meglepettség övezte Abdoul Camara szenegáli táncművész (Sory Camara Társulat; Daniel Sorano Nemzeti Színház) fellépését a hétvégi szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon.

Az Utazz Afrikába Utazási Iroda meghívására a Sziget Fesztiválra érkezett nyugat-afrikai művész augusztus 28-án és 29-én is végigmasírozta a fesztiválozókkal a 2,5 km hosszú karneváli menetet, több tízezer látogatónak szerezve ezzel emlékezetes élményt.

szen5

A pénteki napon a guineai peul évszázados hagyományából, a tökedényes táncból adott ízelítőt. Az ősi, tökedény-dobos ritmust táncokkal és akrobatikus mozdulatokkal, tripla szaltókkal fűszerezte meg. Közönségsikert aratott, amikor a kerekded tökedényre feküdve villámgyorsan pörgött. Piros-kék színösszeállításban pompázó hagyományos öltözete nagy látványosságot keltett. A fő pódiumnál felmenői titkos, mágikus tudásából adott ízelítőt: az esti szombathelyi szürkületben a tűzzel táncolt, tüzet nyelt, sőt, az elalvó tüzet szájával újra meggyújtotta.

szen3

A szombat esti karneválon a Bissau-Guineai hagyományokon alapuló balanta táncot adta elő, a felvonulást pedig djembe dobszólóval kezdte meg, ezzel is talpalávalót adva az őt követő, Seres Zoltán vezette hastánc társulatnak.

szen4

A magyar közönség kitörő tapssal, “bravó-bravó” bekiabálásokkal nyugtázta a fiatal táncos produkcióját. Bizonyára sokan kedvet kaptak ahhoz, hogy Abdoul Camara szülőhazáját, a vendégszeretet és napsütés országát, Szenegált felfedezzék. A szervezők bíznak benne, hogy jövőre egy még színesebb show-val, saját dobos kísérettel léphet majd fel a művész a rendhagyó fesztiválon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez