10 dolog, amit tudnod kell Amal Clooney-ról

Legalábbis ha nem akarsz úgy járni, mint az Associated Press. Amely “egy színész feleségének” titulálta a saját jogán is világhírű emberi jogi ügyvédnőt. És hiába igaz, hogy valóban George Clooney felesége, a libanoni származású, 37 éves Amal Clooney sokkal több ennél.

Az AP akkor követte el a hibát, amikor Kairóból tudósított az al Dzsazíra újságíróinak peréről. Ahol Amal Clooney a vádlottak egyikét képviselte, és felháborodott, amikor elítélték őket. Nos, az AP George Clooney feleségeként említette az ügyvédet, és ez sokaknak nem tetszett. Elmondjuk, miért. Íme, Amal Clooney portfóliója, 10 pontban.

1. Amal Clooney Londonban praktizáló emberi jogi ügyvéd, nemzetközi jogász. Szakterülete a nemzetközi jog, a büntetőjog, az emberi jogok és a kiadatások.

2. Ügyfeleinek listáján ott van például a Wikileaks alapítója, Julian Assange, akinek a kiadatása ellen harcol, Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök és Kambodzsa állam is.

3. Az ENSZ több bizottságába választották be, Kofi Annan főtitkár tanácsadójaként. Részt vett például abban a tavalyelőtti vizsgálatban, amelynek tárgya az volt, hogy Szíria vetett-e be drónokat a lázadók ellen.

4. Tanított már a Columbia Egyetem jogi karán New Yorkban, a hágai nemzetközi jogi akadémián és más, rangos intézményekben.

Amal Clooney represents Armenia during genocide denial case in Strasbourg

5. Diplomát szerzett Oxfordban és a New Yorkban is, ahol kitüntetéssel végzett. Amikor 2001-ben beiratkozott a New York University School of Law-ra, már a hágai Nemzetközi Bíróságon volt ügyvédbojtár.

6. Idén áprilisban jelentették be, hogy Amal Clooney tagja lesz annak az ügyvéd-csapatnak, amely a Maldive-szigetek volt elnökét, az önkényesen letartóztatott Mohamed Nasheedet védi. A politikust márciusban 15 év börtönre ítélték egy politikai perben. A tárgyalás és az ítélet az Amnesty International szerint az igazságszolgáltatás paródiája volt. De Amal Clooney próbálja megmenteni Kaddhafi líbiai ex-elnök Tripoliban halára ítélt fiát és kémfőnökét is.

7. Legutóbb, a múlt héten Kairóban az al-Dzsazíra kanadai-egyiptomi újságíróját, Mohamed Fadel Fahmy-t védte csapatával. Fahmy-t és két társát másodfokon 3 év börtönre ítélték, azzal az indoklással, hogy hamis híreket közöltek akkor, amikor a hadsereg leváltotta Mohamed Morszi elnököt, és tiltakozások törtek ki Egyiptomban, ráadásul még csak nem is regisztrálták őket újságírókként az országban, vagyis engedély nélkül dolgoztak. Amal Clooney szerint nagyon veszélyes üzenetet tartalmaz az ítélet: azt, hogy újságírókat simán bezárhatnak Egyiptomban csak azért, mert a munkájukat végzik. Hozzátette: nem hagyja annyiban a dolgot. A kanadai miniszterelnököt kérte arra, hogy személyesen járjon közbe.

Amal Clooney és védence, az Al Jezeera újságírója akairó bíróságon augusztus 29-én, az ítélethirdetés előtt.
Amal Clooney és védence, az al-Dzsazíra újságírója a kairó bíróságon augusztus 29-én, az ítélethirdetés előtt.

8. Folyékonyan beszél és dolgozik három világnyelven: angolul, franciául és arabul.

9. A Twitteren már azelőtt több ezer követője volt, hogy megismerkedett volna George Clooney-val, köztük Julia Gillard, Ausztrália volt miniszterelnöke vagy Ashton Kutcher színész.

10. A múlt hónapban a Harper’s Bazaar az üzleti világ egyik legstílusosabb tagjaként írt róla. 62 fotóval illusztrálta, hogy Amal Clooney sikeresen ötvözi a játékos stílust a hivatalossal, és minden alkalommal, minden eseményen tökéletes külsővel jelenik meg.

am

Szóval kicsit több, mint egy színész felesége, mégha duplán Oscar-díjas és világsztár is az a színész. Többdiplomás és sikeres karriert maga mögött tudó nő. Személyiségéről sokat elárul, hogy időt talált a részvételre a szexuális erőszak megelőzésére fókuszáló kezdeményezésben, amelyet William Hague volt brit külügyminiszter indított útjára, és amely a konfliktusövezetekben nők ellen elkövetett szexuális bűntettekről gyűjt bizonyítékokat.

Amal Clooney Julia Roberts szerint “gyönyörű és okos”. Ami ebben az esetben tényleg azt jelenti, hogy gyönyörű és okos. Mark Stephens pedig, a jogtanácsos, aki Assange képviseletére kérte fel Amalt, azt mondta róla: “Mesésen ragyogó nő, független, Rolls Royce-agya van, és nagyon ügyesen forog bármilyen társaságban”. Vagyis csodás. Ráadásul stílusikon is könnyed eleganciájával és a körömcipők iránti szerelmével.

amal30f-20-web

Ja igen. A világraszóló esküvőről tavaly ősszel így tudósított az amerikai Business Woman:  Amal Alamuddin, a 36 éves, libanoni származású, Londonban élő és New Yorkban is aktív jogász, aki nagy nevet szerzett magának nemzetközi menekültügyi, kiadatási és emberi jogi ügyekben, szembement azzal a trenddel, melyet az ő szakmájában követnek a nők, és összeházasodott… egy színésszel. Szóval?

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez