Amal Clooney próbálja megmenteni Kadhafi fiát

George Clooney saját jogán is híres felesége, a nemzetközi jogász Amal kísérletet tett arra, hogy az utolsó pillanatban megmentse Szaid al-Iszlam Kadhafi és az egykori líbiai kémfőnök, Abdullah al-Szenuszli életét.

Kadhafi ezredes, líbiai ex-elnök fiát és egykori kémfőnökét Tripoliban ítélték halálra a héten. Mindkettejüket a líbiai nép ellen elkövetett bűnökben találta vétkesnek a bíróság.

Amal Clooney már korábban is képviselte az egykori kémfőnököt: azt akarta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalja az ügyét. Ott is perbe fogták őt is, meg a Kadhafi-fiút is, de Hágában nem szabnak ki halálbüntetést. A brit Daily Mail úgy tudja, hogy a jogásznő irodája tegnap este azt kérte az ENSZ-től, hogy állítsa le a golyó általi kivégzéseket.

Az ifjabb Kadhafi és al-Szenuszli mellett további nyolc embert ítélt halálra háborús bűnökért a tripoli bíróság. Konkrétan azért, mert bűnösnek találta őket tüntetők megölésében 2011-ben, amikor felkelés döntötte meg Kadhafi elnök hatalmát. A halálra ítéltek között van az egykori líbiai belügyminiszter, Baghdadi al-Mahmoudi is.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez