Kadhafi hívei lövöldöztek Bengáziban

A néhai líbiai diktátor, Moammer Kadhafi támogatói tüntettek az északkelet-líbiai Bengázi város utcáin kedden. A megmozdulás azt követően ért véget, hogy helyi lakosok tüzet nyitottak a tüntetőkre.

Beszámolók szerint senki sem sebesült meg a negyvenkét évig uralkodó, 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt Kadhafit ábrázoló képeket magasba tartó és a diktátor nevét skandáló tüntetők közül. “Egy az Isten, Moammer és Líbia!” – kiabálták a tüntetők, miközben a régi rezsim zöld színű zászlóját emelték a magasba.

A helyi lakosok szerint először fordult elő, hogy Kadhafi-szimpatizánsok tüntettek Líbia második legnagyobb városában, a 2011-es forradalom bölcsőjének számító Bengáziban.

A tömeg Szeif al-Iszlám, a néhai diktátor egyik fiának szabadon engedését követelte. A Kadhafi-fiút távollétében halálra ítélte egy tripoli bíróság háborús bűnök vádjával, amiket állítólag az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor követett el. Al-Iszlám nem tartózkodik Tripoliban, 2011 óta az az-Zintán milícia börtönének foglya az északnyugat-líbiai Zintánban. A lázadócsoport nem volt hajlandó a meggyilkolt diktátor fiát átadni Tripolinak, mert nem ismeri el az eljárás jogszerűségét.

Bengázi lakossága sokat szenved az országot sújtó harcoktól, különösen azóta, hogy a nemzetközileg elismert kormányhoz hű erők és az iszlamista fegyveres csoportok összecsapásai a város kikötőihez közel a búza-, élelmiszer – és benzinbehozatal csökkenését eredményezték.

Abdalláh asz-Száni kormányfő Torbukba tette át székhelyét, miután a fővárost, Tripolit a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista milícia elfoglalta, majd ott saját kormányt alapított.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez