Miért akarta megöletni Kadhafi a népszerű egyiptomi színészt?

Több mint öt évvel a megdöntése és csaknem öt évvel a halála után megint címlapon szerepel Líbia egykori elnöke.

Az ezredes ugyanis állítólag terveket szövögetett arra, hogy megölesse az egyik legnépszerűbb arab színészt, az egyiptomi Adel Imamot. Ezt a bahareni napilap, az Akhbar El-Khaledzs adta hírül egy interjúban, melyet a híres sminkessel, Mohamed Ashoubbal készített. Aki sok-sok évig felelt azért, hogy az Egyiptomot három évtizeden át vezető Hoszni Mubarak elnök elég fiatalnak és erősnek látszódjék a kormányzáshoz. Ő mesélt arról (köztünk szólva már nem először), hogy a most 76 éves Imamnak az volt a bűne, hogy ő játszotta a főszerepet az  “El Zaem”, vagyis “Az ezredes” című darabban,  még 1993-ban. Kadhafinak meggyőződése volt, hogy a figura az ő karikatúrája. Talán nem véletlenül…

A líbiai elnök meg is hívta a színészt és kollégáit, hogy adnák már elő a játékot Tripoliban is. A szervezés a sminkes közvetítésével folyt. Akit az egyiptomi társulat szerencséjére értesített egy közeli barátja a tervezett merényletkísérletről. Miután az illető barát a líbiai hírszerzésnél dolgozott, komolyan vették, amit mondott. Nevezetesen azt, hogy Imamot és társait a színpadon ölnék meg, aztán lepuffantanák a bérgyilkost is, hogy Moammer Kadhafiék mossák a kezeiket.

adel

Ashoub ekkor a líbiai tájékoztatási miniszterhez, Abdallah Manszurhoz fordult: elmesélte neki, amit tudott. A kormánytag azt mondta, semmi ilyesmiről nem hallott, mindazonáltal úgy döntött: törli az összes kulturális eseményt egy időre az országban. Később a miniszter börtönbe került, az élő legenda, Adel Imam viszont életben maradt.

Forrás: AlBawaba

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez