Nem lesz szükség ügyvédekre?

Rossz hírünk van a jövő jogászainak, ugyanis egy kutatás szerint már akár 2030-ra feleslegessé válhatnak az alacsonyabb beosztású ügyvédek.

Egy kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy nemsokára eljut majd oda a modern technológia, hogy robotok váltják fel azokat az ügyvédeket, akik alacsonyabb beosztásokban dolgoznak a nagyobb cégeknél. Egy robot akár egy tucat valódi ember munkáját tudná elvégezni ugyanannyi idő alatt és minden jel arra szerint pontosabbak is lennének, tehát a cégek vezetése előtt két lehetőség áll: olyan beosztottak, akik fizetést, előrelépési lehetőséget, egészségbiztosítást és rengeteg egyéb dolgot várnak el, vagy robotok, amelyeknek nincsenek elvárásaik, szünet és alvás nélkül dolgoznak, a hibafaktoruk eltörpül a valódi emberekéhez képest és semmiféle előléptetést nem várnak el.

Ezek után valószínűleg senkiben nem merül fel az a lehetőség, hogy a multinacionális jogi cégek nem élnének a lehetőséggel, ha valóban sikerülne elérni ezt a technológiai szintet.

Természetesen magasabb beosztásban továbbra is emberek végeznék a munkát, itt ugyanis elengedhetetlen (legalábbis még pár évtizedig) az emberi intuíció, jelenlét és döntéshozatal. A robotokat főként az adatelemzésekhez és az elképesztő mennyiségű dokumentum átnézéséhez és szortírozásához használnák fel, ami már önmagában óriási pénzösszegeket takarítana meg az amúgy végtelenül hátrányos helyzetű cégeknek.

Nem ez lenne az első, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt gépek jobban teljesítenek a jogrendszerben, mint az emberek. Egy 1978-as ügy során hat millió dokumentumot kellett átnézni, ami összesen 2,2 millió dollárjába került az ezzel foglalkozó cégnek, melynek legnagyobb része a rengeteg ügyvédre és segédjeikre ment el. Egy másik, 2011-es ügyben 1,5 millió dokumentumot kellett átnyálazni, ami a direkt erre fejlesztett szoftverrel mindössze 100 ezer dollárba került.
Vagyis, ha ügyvédnek készülnek, ezerszer gondolják meg, lehet informatikusként tovább lesz munkahelyük!

Kép: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez