Mit üzen a Föld satelitképe a világunk állapotáról

Mit üzen a satelitkép a Földről és hogyan lehet olvasni a fények és árnyékok világában: a Világbank most közzétett képei a világ szegénységi térképét muttatják meg, az űrből.  

Nem nehéz ilyen képekhez hozzátjutni, a NASA TV, az Európai Űrügynökség vagy a Google Earth rendszeresen közlik a világ körül keringő mesterséges égitestekről küldött képeket. Aki azonban érti a nyelvét ennek a fény-árnyék játéknak, annak sokat mondanak a felvételek.

Itt vannak például a szinek: ahol a zöld dominál, ott gazdag növényzet vagy termőföldek vannak, míg a sárga és a barna összefüggő terület a köves, hegyes, sivatagos felületeket mutatja. Ebben nincs semmi meglepő. Amikor viszont eljön az este, a fények már a térség fejlettségi szinvonalát árulják el.

Ahol kevés és gyenge a fény, ott az elektromossághoz kevésbé hozzájutott területekről van szó, a csillogás viszont  a nagyvárosokat jelenti. Ami azonban meglepő, hogy ma, az energetikai kérdések által uralt világunkban a föld nagy része este sötétségbe borul vagy csak éppen pislákoló fényeket muttat. Igaz, sok más eszköz is rendelkezésre áll a szegénység meghatározására, de a Világbank szakértői szerint ezek sem feltétlenül pontosak. Sok helyről semmilyen adat sem érkezik, az országok szeretik kozmetikázni is az érzékeny adatokat – az viszont, hogy a szegény területeken este sötét van, az biztos. 

Éppen Guatemala volt az egyik kísérlet színhelye, ahol 338 lakóközösség (falu, város stb.) kormány által megadott adatait hasonlították össze a fénytérképpel. Kiderült, hogy a fények sokat elmondanak a vidéki nyomorról, de semmit a városi szegénységről. Az is kiderült, hogy a jelenlegi kutatások szintjén ezek a fénytérképek nem megbízhatóak a helyszíni szemlék nélkül: vagyis sok esetben változtatnak a korábbi adatokon, de egyedül nem állják meg a helyüket – idézik    Andrea Coppolát, a tanulmány szerzőjét.  

A másik fontos terület a szegénységi térképek megrajzolása mellett, hogy Latin-Amerikában ezek a satelit felvételek előre jelezhetik a természeti katasztrófákat (földcsuszamlás, hegyomlás stb.) és a környezeti szennyezés mértékének alakulását. Így tudják mérni például a Titicaca tó vizszintjének csökkenését, a tó zsugorodását. Ami viszont a mindennapok haszna: sikerült Rio de Janeiróban a kiáradt folyók mentén gyakori tragikus földcsuszamlások egy részét megelőzni és látható a Gran Chaco erdeinek csökkenése is….

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez