Aylan Kurdin túl – 11 fotó, amely sokkolta a Közel-Keletet

A kisfiút a törökországi tengerparton aligha fogja bárki is elfelejteni. Olyan jelképe lett ő a mostani menekültválságnak és Szíria reménytelen polgárháborús sorsának, mint annak idején a napalmtámadás elől pucéran menekülő kisgyerek a vietnami háborúnak vagy Robert Capa kissé elmosódott úszó katonája a D-napnak.

Szóval Aylan Kurdi történetét már aligha tudjuk kitörölni a fejünkből. De a Közel-Kelet viharos évtizedei korábban is több olyan fotót és még több olyan történetet hoztak, amelyek megrázták a világot. És mindmáig kísértik a térséget. Ezek közül mutatunk most be 11-et.

nakba

1948. áprilisában palesztinok szelik át a Jordán folyót. Ez volt az első palesztin exodus, amit Nakbaként, katasztrófaként emlegetnek mindmáig a palesztinok. Körülbelül 700 ezren indultak útnak a falvaikból az 1948-as háború után. Itt éppen egész családok kelnek át az ismeretlenbe. Híd a Jordán folyón.

libanon1986. augusztus 8. Tarik al-Dzsdideh, Libanon. Egy asszony hívja kétségbeesetten a gyermekeit egy robbanás után a 15 évig tartó, 170 ezer emberéletet követelő libanoni polgárháborúban. A kép a totális káoszt mutatja, amire még ma is emlékeztetnek a lebombázott libanoni épületek üresen álló helyei, vagy a golyónyomok a falakon.

burnt-man-iraq

1991. február, Dél-Irak. Kenneth Jarecke fotós az Öböl-háborúról készített riportot, amikor belebotlott egy járműkonvojba, amelyet az amerikai légierő bombázott. Képén az elszenesedett testű iraki katona abba a mozdulatba merevedett bele, amelyben még megpróbált kijutni a lángoló autóból.

durra

2000. szeptember 30, Gáza. A film, amelyen látni, ahogy a palesztin kisfiút, Mohamed al-Durrát halálos lövés éri az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek tűzharcában, megrázta a világot. Voltak izraeliek, akik úgy vélték: megrendezett jelenetet vett filmre a kamera, hogy ellenük fordítsa a világ közvéleményét. És voltak palesztinok, akik számára az IDF brutalitásának jelképe lett a képsor.

iraq-war-prisoner-2015

2004 áprilisa, Abu Ghraib börtön, Irak. Alighanem az Abu Ghraib börtönben készült képek lettek az iraki háború legerősebb, legikonikusabb fotói. A Bagdad melletti börtönben maguk az amerikai katonák fotóztak: kínzást, megalázást, holttesteket. Amikor napvilágra kerültek a képek, eljárások indultak Amerikában a bűntettek miatt. A közvélemény pedig egyre inkább azokra kezdett hallgatni a tengeren túl, akik Irak amerikai megszállásának végét követelték.

iraqi-child-cry

2005 januárja, Irak. Az 5 éves Szamar Hasszan, néhány pillanattal azután, hogy az amerikaiak tüzet nyitottak a szülei kocsijára Tal Afarnál. Ez is az iraki háború egyik ikonikus képe. A kislány szüleit megölték a puskagolyók, bátyja súlyosan mgsérült a támadásban.  (Chris Hondros, Getty)

Mohammed_Bouazizi

2010. december 17. Tunézia. Hosszú reggel volt, és a 26 éves utcai árust, Mohammed Bouazit újból megalázták a hatóságok. Sőt, az áruját is elkobozták, Isten tudja, hányadszor. Mohammed már jóideje hadakozott a bürokrácia útvesztőiben, pedig csak meg akarta tartani a standját, vagyis a megélhetését. Most elege lett. A tunéziai kormány tartományi épülete elé ment, és felgyújtotta magát. Ezzel kezdődött el az, amit később Arab Tavaszként ismert meg a világ.

Egypt-woman-attack

2011. december, Kairó. A január 25-i egyiptomi forradalom után, amely elűzte Mubarak elnököt, a Tahrir téren tovább folytatódtak a tüntetések. Az egyik ilyenen készült az a YouTube-ra kikerült felvétel, amely a Kék Melltartós Lány néven ismert. A muszlim fátyollal eltakart arcú tüntető nőt a biztonsági erők ütik-verik. A kabátja szétnyílt, az egyik fegyveres éppen a mellét célozza meg a talpával, miközben a többi rendőr és katona a maradék ruhát tépi le róla. A Kék Melltartós Lány képei újabb adag olajat öntöttek a tiltakozási hullámra.

kobani-man-child

2015 januárja, Kobani, Szíria. Kurd harcos sétál az utcán a fiával néhány órával azután, hogy a kurd katonák visszafoglalták a szíriai határvárost az Iszlám Államtól. Az utcai harcokban, házról házra visszahódított Kobaniért brutális küzdelem folyt, visszafoglalása fordulópontot jelentett. a kurdok harcában. (AFP)

moath-kassasbe

2015. január, Észak-Szíria. Újabb hátborzongató videót tett közzé az Iszlám Állam. Ezúttal a jordán pilótáról, Moaz Al Kaszaszbeh-ról, amint egy ketrecben állva élve légetik az iszlamisták. ITT írtunk róla akkoriban. A felvételt sokszázszor játszották le az arab tévék. Sokan háborodtak fel újra az ISIS brutalitásán, míg mások azt kérdezték, miért segíti Amman az amerikaiak vezette légicsapásokat. Moaz egy jordán harcigépet vezetett, amikor lelőtték.

young-girl-surrender

Tavaly télen, egy törökországi szíriai menekülttáborban. Amikor a török fotós felemelte a kameráját, hogy lefényképezze a 4 éves kislányt, Hudeát, az a levegőbe emelte a kezét, mutatva: megadja magát. Mert azt hitte az objektívre, hogy fegyver. (Osman Sağırlı)

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez