Így üzeni Dánia arabul, hogy ne gyertek

Hirdetési helyeket vásárolt Dánia négy nagy libanoni lapban. Azért, hogy üzenjen. Nem a libanoniaknak. Az országon át menekülni próbálóknak.

A jómódú nyugat-európai ország azt kéri a menekülőktől: gondolják jól végig, mielőtt útra kelnének Dániába. Angolul és arabul ad ehhez támpontokat négy újságban Libanonban – abban az országban, ahol a szomszédos Szíriából 1,1 millió menekült próbál megoldást találni az életére. A dániai tények a következők – áll a fizetett hirdetésekben:

dánék

1. A dán kormány megnyirbálta a menekülteknek nyújtandó állami segítséget. Mégpedig nagyon. Az újonnan érkezőknél 50 százalékkal.

2. Ideiglenes tartózkodási engedélyt csak 5 év után kaphatnak. Legkorábban.

3. Azok is, akik ezt már megkapták, egy éven belül biztos, hogy nem vitethetik ki a családjukat.

4. Azoknak, akik letelepedésért folyamodnak, folyékonyan kell beszélniük és érteniük dánul.

5. Az elutasított menedékkérőket “gyorsan” kitoloncolják.

09migrants-web-master315

 

A hirdetéseket a dán bevándorlási hivatal jegyzi. Az al-Dzsazíra tudósítása szerint az Európába érkező vagy tartó szírek fele Németországba vagy Svédországba igyekszik – mindkét országról az a hír járja, hogy nagyvonalú a szíriai menedékkérőkkel. A másik felük az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint vagy a balkáni útvonal országaiban, vagy Hollandiában adott/ad be kérelmet, folyamodik menekült státuszért.

Júliusig összesen 348 és félezer szíriai kért menedéket Európában, miközben 4 millióan vannak Törökországban, Libanonban, Jordániában, Egyiptomban. További 7,6 millió szíriai az országon belül volt kénytelen elhagyni az otthonát.  Vagyis a 22.4 milliós Szíria lakóinak több mint a felét fosztotta meg az otthonától a 2011 óta tartó polgárháború.

(Visited 389 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez