Báránydömping – mit is ünnepelnek most a muszlimok?

Eid al-Adha. Így hívják azt az ünnepet, amely most van, és napokig tart a világ több mint másfél milliárd muszlimja számára. A védjegye a birkavágás.

Áldozat. Együttlét. Tömött mecsetek. Színes égőkkel körbeölelt, vért csöpögő fél birkák a járda fölött. A taxi hátsó ülésére betuszkolt bégető fekete-fehér bárány. Plüssbirkák tömegei a boltokban, új ruhát vásároló lányok, kisbárány-simogató a szupermarketben, és kifosztott cukrászdák. Itt az Eid.

eid1

Pontosabban Eid al-Adha. Az áldozati ünnep. A Korán mellett az Ószövetségből ismerős Ábrahám – Izsák történet. Amikor Ábrahám Isten parancsára kész volt feláldozni egyetlen fiát. De amikor a kést felemelte, Isten a gyereket kicserélte egy bárányra. Azt mondta: állj. Kiálltad a hit és az engedelmesség próbáját. Ma is bárányt áldoznak ezen a napon. Aki teheti, vág. És aki teheti, otthon. Hajnalban, rituálisan, az udvaron. Vagy egy üres telken az utca végén. De ha más nincs, akkor a hentesnél. Malajziától Algériáig. És az áldozati állat húsából mindenki kap: a szomszédok, a rokonok, a barátok és a koldusok is. Ez a muszlimok két legnagyobb ünnepe közül az egyik. Az újságok és az internet ugyanúgy tele vannak tuti ünnepi ételek receptjeivel, mint nálunk Advent táján. Csak itt nem a pulyka vagy a hal lép fel a főszerepben, hanem a bárány. Mentaszósszal. Gránátalma-mártással. Sültként. Kebabként. Koftaként. Sütemények ihletőjeként.

bárány

Az ünnep napokig tart. Sokan félretolják ez alatt a birkákat, és izgalmasabb programot keresnek. Találnak is bőven, főleg az Öböl mentén. Koncerteket arab és nyugati sztárokkal, stand up komédiákat, tűzijátékot és tárlatokat. Vannak, akik elutaznak a szent hét rutinja elől. Viszont senki nem ússza meg, hogy tele legyen a netes postaládája jókívánságokkal. Nem csak a barátok: a sarki fűszeres, a könyvesbolt-lánc, a szomszédos galéria és a világmárkákat kínáló on-line üzletóriás is Eid Mubarakot kíván. Áldott, boldog ünnepet. Ami persze mást jelent mondjuk Dubajban, mint Szíriában vagy Jemenben.

dubaj

Az Eid al-Adha mozgó ünnep, az iszlám holdnaptárban mindig az utolsó hónap 10. napja. Azt pedig, hogy ez a hónap mikor kezdődik, soha nem lehet pontosan előre tudni, vagy kiszámítani, mert mindig az újhold felbukkanásától függ. Tehát nem pontosan ugyanakkor köszönt be a világ különböző részein. Hogy mikor, azt gondosan figyeli egy egyházi csillagászati hatóság Szaúd-Arábiában. Őket meg az iszlám világ figyeli, mert tőlük tudják megy a muszlimok, hogy mikor kezdődik és mikor ér véget egy ünnep.

Eid-al-Adha-2013-in-Saudi-Arabia-and-UAE

Az Eid al-Adhával jön el a nagy mekkai zarándoklat, a hadzs utolsó napja. Ez is Ábrahámhoz, a feleségéhez és fiához kapcsolódik. Hogy miként, arról ITT írtunk.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez