Idén kevesebb vér fog folyni az utcákon Egyiptomban

Közeleg és jövő vasárnap meg is érkezik az iszlám egyik legnagyobb ünnepe, az Íd el-Adha. Áldozati ünnep, amikor mindenki, aki teheti, állatot vág. Alapesetben birkát. Máskor tehenet. Tevét. Kecskét.

Aki teheti, tehát vág. És aki teheti, otthon. Hajnalban, rituálisan, az udvaron. Vagy egy üres telken az utca végén. De ha más nincs, akkor a hentesnél. Mindenütt, Malájziától Algériáig. És az áldozati állat húsából mindenki kap: a szomszédok, a rokonok, a barátok és a koldusok is.

Egyiptomban is vértől csöpögő állatok lógnak ilyenkor kampókon a henteseknél az utcán, és bizony folyik a vágás közterületeken is. Ebből lett elege a Vörös-tenger partján a tartományi kormányzónak, aki arra figyelmeztette a lakókat, hogy bárkit, akit az utcán állatvágáson kapnak, 50 ezer egyiptomi fontra (durván másfél millió forintra) büntetnek. Legyen a helyszín akár a házuk előtt.

A törvény ugyanis azt írja elő, hogy a jószág levágása csakis engedéllyel rendelkező vágóhidakon, szúrópróbaszerű orvosi ellenőrzés után végezhető el, nehogy beteg állatokat fogyasszanak az emberek.

A jogszabály nem új, csak most nagyobb odafigyelést ígérnek a hatóságok a betartásra. Tavaly Kairóban akit elkaptak, azt már megbüntették. Ott ezt azzal is indokolták, hogy a főváros vonzerejét rombolják a vérpatakok, melyek ilyenkor az utcákon csörgedeznek.

Az iszlám közelgő nagy ünnepéről ITT írtunk részletesebben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez