Már tojást sem kapni Izraelben

Alig maradt valami a boltok polcain az őszi zsidó ünnepek idején – írja az izraeli média. A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint hiába keresik a vásárlók például a tojást és a friss csirkehúst idén a vasárnap este kezdődő egyhetes sátoros ünnepre, mert rengeteg helyen nem lehet kapni ezeket a máskor bőségesen rendelkezésre álló alapvető termékeket.

A hiány miatt az egekbe szökött a konyhákban leggyakrabban használt zöldségek, a paradicsom és az uborka ára is, nem ritkán több mint tizenöt sékelt (több mint ezer forintot) kell fizetni egy kilóért, noha ezek általában csak egy-két sékelbe (hozzávetőleg száz forintba) kerülnek.

A szakértők szerint a hiány oka, hogy idén rendre a hét közepére, keddre, szerdára estek a nagy őszi ünnepek: a ros hásáná, a zsidó újév és a jóm kippúr, az engesztelés napja, és ezért a mezőgazdasági és az élelmiszeripari dolgozók, a vágóhidak munkásai szabadságon voltak, s nem volt szüretelés és csomagolás, szállítás sem. A rendkívüli helyzetet tovább fokozta, hogy a palesztinok és az izraeli arabok sem jártak munkába, mert éppen erre az időszakra esett a négy napos íd al-Adhá, a muszlimok áldozati ünnepe.

A mulasztást a tízes tévécsatorna szerint elsősorban ott követték el az illetékesek, hogy más hasonló évek mintájára nem gondoskodtak az élelmiszerek külföldi importjáról a dolgozó kezek hiánya miatt kieső hazai termékek kiváltására.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez