“Halálfejes robotot” készítettek orosz tudósok

Hasonlítson a csótányra, amennyire csak lehet – kötötte ki a legfontosabb feltételt egy orosz intézmény, amikor leadta rendelését a kalinyingrádi tudósoknak. Hogy pontosan ki és miért akart robo-csótányt, nem árulta el a kutatócsoport vezetője.

Robot csótányt fejlesztettek az oroszországi exklávé Immanuel Kant Balti Föderációs Egyetemének tudósai – jelentette a regnum.ru hírportál.
A mesterséges rovar tíz centi hosszú. Lámpával és érzékelőkkel van felszerelve, amelyekkel képes feltérképezni és kikerülni az útjába kerülő akadályokat. Sőt a vészhelyzetben kőtörmelék alá ragadt embereket is fel tudja kutatni. A másodpercenként 30 centis sebességgel haladó szerkezet tízgrammos súlyt bír el. Mivel ez akár egy kicsi kamera is lehet, a hadsereg érdeklődését is felkeltette. Bár hátára fektetve nem lehet végezni vele, akkumulátora igen szerény, csupán 20 perces aktivitásra képes.

A robo-csótány mintájául a dél-afrikai Blaberus Craniifert (magyarul Halálfejes csótány) használták – mesélte Alekszej Belouszov a kalinyingrádi fejlesztők vezetője. Azt viszont nem árulta el, melyik orosz intézmény kérésére készítették el a pici szerkezetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez