Kivégzik a mumbai vonatrobbantókat

Öt iszlamista fegyverest ítélt halálra és hetet életfogytig tartó börtönbüntetésre szerdán egy indiai bíróság a 188 emberéletet követelő, kilenc évvel ezelőtti mumbai vonatrobbantásokkal összefüggésben.

A merényletek 2006. július 11-én történtek az esti csúcsforgalom idején. Tízperces különbséggel hét pokolgép robbant fel Mumbai (korábbi nevén Bombay) túlzsúfolt külvárosi vonathálózatának szerelvényein, amelyek naponta hétmillió embert szállítanak.

Az indiai ügyészség szerint a merényleteket a pakisztáni titkosszolgálat tervelte ki, és a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) iszlamista fegyveres szervezet hajtotta végre a betiltott Indiai Iszlám Diákok Mozgalmának segítségével. Pakisztánban tagadták a vádakat. A tizenkét vádlott mindegyike feltehetően az indiai fegyveres csoport tagja, a pakisztániak pedig szökésben vannak.

A bírósági eljárás több mint hét éven át tartott, mintegy 250 szemtanút hallgattak meg. Szeptember közepén a tizenkét vádlottat – egy embert felmentettek bizonyíték hiányában – gyilkosság és bűnszervezeti összeesküvés vádjában találta bűnösnek a bíróság. A büntetés mértékét szerdán hozták nyilvánosságra: a vádlottak közül ötöt halálra, a többieket életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A halálraítéltek helyezték el a robbanóanyagot a felrobbantott vonatokon, a többiek pedig segítséget nyújtottak nekik. Az elítéltek ügyvédei közölték, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

A vonatrobbantások után két évvel, 2008. november 26. és 29. között egy tíztagú, állig felfegyverzett kommandó hajtott végre vérengzéseket két mumbai luxusszállodában, egy turistaétteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban. A terrortámadásokban 166 ember vesztette életét, és több mint 300-an sebesültek meg. Az indiai hatóságok ennek a támadásnak a megszervezéséért is a Laskar-e-Taibát tették felelőssé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez