Kétmilliárdos csalásért ítélték el az indiai informatika bukott nagyságát

A részvényesek több mint kétmilliárd dollárt buktak el, és 50.000 munkahely került veszélybe, amikor a Satyam informatikai óriás csődbe ment Indiában 2009-ben. A bíróság most hirdetett ítéletet India legnagyobb vállalkozási csalásának ügyében.

Minden fontosabb vádpontban bűnösnek nevezte a bíró B. Ramalinga Rajut és társait, akik az informatikai cég főnökei voltak. India gyorsan fejlődő szoftveriparának igazi sztárja volt a Satyam, melyet imádtak a hazai és külföldi részvényesek. Ezt használta ki a főnök, két testvére és hét további vádlott, akik szisztematikusan meghamisították a könyvelést. Akkor is profitot jelentettek, amikor a cég már réges-régen mínuszban volt. Abban bíztak, hogy a kormányzat nem hagyja őket megbukni, hiszen a cég a szépen fejlődő indiai informatikai ipar zászlóshajója volt. Akkora veszteséget halmoztak fel, melyet már az állam sem vállalhatott. Csak annyira futotta a kormány erejéből, hogy megmentette az 50.000 munkahely nagy részét.

A főnökök viszont börtönbe mennek. A kérdés csak az, mennyi időre. A bíró várhatóan pénteken hirdeti ki a büntetési tételeket Hyderabadban India legnagyobb vállalati csődjének ügyében, melynek során a részvényesek több mint kétmilliárd dollárt veszítettek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez