Csodával határos módon élte túl a merényletet a tunéziai politikus

A támadó több lövést is leadott a politikusra, aki éppen Szúszába tartott autójával, ahol nyáron súlyos terrortámadás is történt.

Egy másik autóból adta le a lövést a támadó, aki összesen nyolc golyót lőtt ki az automata fegyveréből Ridha Chareffedine-re, aki a jelenleg hatalmon lévő szekuláris kormányzópárt, a Nidaa Tounes tagja.

A meghiúsult merénylet tényét a tunéziai belügyminisztérium is megerősítette, és jelezte, hogy a rendőrség és az érintett szervek lezárták a városban a ki- és bevezető útvonalakat, és ellenőrző pontokat is felállítottak, hogy elkaphassák az elkövetőt. Arról azonban még nincsenek információk, hogy ki volt a tettes, és melyik szervezettel állhatott kapcsolatban.

Tunéziában egy hete függesztették fel a rendkívüli állapotot, amit júniusban vezettek be, miután egy radikális iszlamista terrorista 38 külföldi turistával végzett Szúszában. A fokozott biztonsági intézkedések idején a tunéziai hatóságok több száz iszlamista militánst fogtak el az országban, de a terrortámadásokat ennek ellenére sem sikerült teljes mértékben megakadályozniuk. Augusztusban ugyanis két motorkerékpáros fegyveres agyonlőtt egy rendőrt, és két másikat megsebesített. Az incidens ráadásul ismét Szúszában történt, amely a külföldi turisták egyik legkedveltebb üdülőhelye volt Tunéziában.

Tunézia gyakorlatilag az egyetlen olyan arab ország, ahol a 2011-es arab tavasz eseményei pozitív változásokat hoztak a demokratikus átmenetben. Az észak-afrikai ország azóta két szabad választáson is átesett, de a radikális iszlamizmus előretörését nem sikerült meggátolni. Több ezer, főként fiatal tunéziai döntött úgy, hogy csatlakozik valamelyik fegyveres radikális iszlamista csoporthoz. Többségük Szíriába és Irakba ment, ahol az Iszlám Állam oldalán szálltak harcba. A radikális fegyveres csoportok azonban Tunéziában is megvetették a lábukat, több véres merényletet is végrehajtva. Ilyen volt például a Bardó Múzeum elleni támadás, melynek sok külföldi eset áldozatául, és a júniusi szúszai mészárlás. Tunéziára emellett komoly fenyegetést jelent a szomszédos Líbiában folyó polgárháború is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez