Több ezer iráni katona érkezett Szíriába, Aleppóhoz

Az iráni katonák Aszad hadseregével és a Hezbollah-val közösen készülnek offenzívára a lázadók ellen. Közben az oroszok és az amerikaiak újra tárgyalnak arról, hogyan ne támadják meg véletlenül egymást.

Az irániak érkezéséről szóló hírt a Reuters tette közzé, a térség két vezető tisztségviselőjére hivatkozva. A török határ közelében fekvő Aleppo, a legnagyobb szíriai város és az őt körülvevő tartomány már 2012 óta a frontvonalban van: most egy részét a damaszkuszi kormány ellenőrzi, egy másikat a mérsékelt lázadók, a harmadikat pedig az Iszlám Állam. Az utóbbi magában a városban nincs jelen, viszont a környékén igen.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a nagy ütközetet készítik elő a kormányerők és szövetségeseik – mondja az egyik forrás. “Hatalmas a mobilizáció a szíriai hadseregben… ott vannak a Hezbollah elit harcosai, és több ezer iráni, akik az elmúlt napokban érkeztek.”  Szerinte a szárazföldi offenzíva napokon belül elkezdődik. Tegnap a mérsékelt lázadók parancsnokai azt közölték, hogy hatalmas mennyiségű tankelhárító rakétát helyeztek készenlétbe, melyeket külföldi támogatóiktól kaptak.

A szeptember utolsó napján kezdett orosz légitámogatással, a libanoni Hezbollah és az iráni katonák segítségével a szíriai hadsereg az ország nyugati területeiről próbálja kiszorítani a lázadókat, hogy biztosítsa Aszad rendszerének túlélését – Hama és Latakia tartományokban több várost vissza is foglaltak a kormányerők és szövetségeseik.

Az Egyesült Államok és Oroszország külön-külön hajt végre légicsapásokat Szíriában, mindegyik azt állítja, hogy az Iszlám Állam áll a célkeresztjében. Az oroszok esetében Washington ezt megkérdőjelezi, amit viszont Moszkva többször is kikért magának. Az ISIS szóvivője, Abu Mohammad al-Adnani viszont egy tegnapi hangfelvételben arra hívta fel a muszlimokat, hogy indítsanak szent háborút mindkettőjük ellen.

Az amerikaiak és az oroszok ma újból egyeztetnek arról, hogyan tudnának elkerülni egy véletlen összecsapást bombázás közben Szíria felett. Ash Carter amerikai védelmi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy nagyon konstruktívak és professzionálisak ezek a tárgyalások, és azt várja, hogy hamarosan megegyezés születik rajtuk. Amire szükség is van: a Pentagon tegnap közölte, hogy szombaton két amerikai és két orosz gép lépett be ugyanabba a háborús légtérbe, és csak néhány kilométerre voltak egymástól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez