Magyar siker a marokkói lovasbemutatón

Afrika észak-nyugati részén fekvő csodálatos tengerparti városban, E a marokkói El-Jadidában rendezték meg a “Salon du Cheval” nemzetközi lovasbemutatót és versenyt. A nagyszabású rendezvényen több mint 30 ország közel ezer lovasa mutatkozott be. A programot a marokkói király öccse nyitotta meg.

Az esemény díszvendége Portugália volt. Csaknem száz portugál lovasrendőr érkezett, hogy bemutassák lovaglótudásukat. Emellett a portugál egyenruhások felügyelték több helyszínen a VIP vendégek biztonságát is.

l2

Naponta több tucat bemutatót láthattak az érdeklődők. A hétnapos rendezvényre már az első napon több mint 35 ezer néző látogatott el a világ minden tájáról. Az első napon mutatkoztak be a magyar lovasok is. Az ország legjobb csikósai Hajdúszoboszlóról és Kecskemétről érkeztek. Az öt betyárruhába öltözött és kalapjukon lúdtollat viselő csikós összesen 9 lóval utazott a marokkói rendezvényre. Ajándékot is hoztak magukkal, egy kiscsikót. A magyar részvétel egyik főszervezője Balogh Sándor a Magyar-Afrika Társaság elnöke azt mondta, Marokkóban szeretik és főleg tisztelik a magyar lovasok tudását:

“Nagy büszkeségünkre idén ismét részt vesz egy magyar csapat ezen a hatalmas nemzetközi rendezvényen. Több mint másfél év munkája van abban, hogy idáig eljutottunk és itt lehet a magyar csapat. Utoljára hat éve, 2009-ben voltak itt magyarok. Egy gyönyörű kis csikót hozott a magyar csapat a helyi királyi ménesnek ajándékba. Reméljük, jó hírét viszi ez a magyar lótenyésztésnek. A kiscsikó egyébként egy hét hónapos magyar telivér és Babér névre hallgat. Alig egy hónapja lett elválasztva az anyjától, most pedig ide került a marokkói királyi ménesbe. Személyesen pedig azért örülök, mert én is lovas ember vagyok és így külön megtiszteltetés volt számomra, hogy része lehetettem ennek a magyar sikernek!”

l3

A magyar csikósok minden nap tartottak bemutatót. A szervezők a nagy sikerre való tekintettel mindig a főprogramban adtak helyet a magyar produkciónak. Betyárjaink, népzenei kíséret mellett, különleges produkcióval készültek. Az már szinte természetes, hogy a bemutató alatt minden csikós csergetett az ostorával. A legnagyobb sikert a “Pusztaötös” produkció aratta. Ebben az attrakcióban Nagy Gábor csikós egyedül áll két ló hátán és irányít öt fekete telivért – többször vágtázva is. A nézők fütyülve, állva tapsolták meg a magyar bemutatót és ezt az egyedülálló attrakciót.

l4

A rendezvény egyik fővédnöke a marokkói mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a marokkói kultúrához hozzátartozik a lovasélet. Külön  kiemelte, hogy nagy érdeklődéssel várták a magyar csikósok bemutatóját:

“A magyar betyárok és lovasok híre és lovaglótudása a világon egyedülálló. Nagyon kíváncsi voltam rájuk és gratulálok a produkciójukhoz. A magyarok bemutatója fantasztikus volt és köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat.”

Az egyhetes rendezvényen a magyar csapat összesen 8 bemutatót tartott. A kiállítópavilonban pedig egy magyar standot is felállítottak. Itt az érdeklődők a magyar lovas kultúrával ismerkedhettek meg, illetve filmeket láthattak a magyar lovasok előadásiból.

Fotók: Kollár Csaba

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez