Nem csak Európát célozzák az afrikai migránsok

Van aki Afrikában maradnak, és nem is Északnak, hanem Délnek tart a jobb élet reményében. De ők sem járnak feltétlenül jobban.

Minap az eritreai labdarúgók szökése mutatta meg, hogy Afrika  kevésbé szerencsés országaiból nem csak egy út van elfelé. Ők egyébként már nem az első csapat voltak, amelyik meglépett – az elmúlt években négy válogatottnyi eritreai focista döntött úgy, hogy egy-egy külföldi meccs után inkább Afrika valamelyik Eritreánál  szerencsésebb országában marad.

Az Afrikában belül mozgó migránsok, ha nem csak a szomszédba menekülnek a háború elől (a legtöbben ezt teszik), a kontinens déli részének gazdagabb, fejlettebb országaiba igyekeznek. Ezt tette az a 135 etióp is – köztük 36 gyerek – akik Malawiig jutottak. Ott kapták el őket a rendőrök. Sorsuk meglehetősen bizonytalan, jelenleg őrizetben vannak, és  – nagy valószínűséggel valahová ki fogják őket toloncolni.  Ennek egyébként nem is állnának ellent – mert ahogy egyikük az AFP-nek mondta, “ez a börtön maga a földi pokol,aminél Etiópia is sokkal jobb”.

A legnagyobb nyomás Dél-Afrikán van. Afrika legerősebb gazdasága már eddig is vonzotta a külföldi  afrikai munkaerőt. Hivatalos adatok szerint mintegy 2,2 millió bevándorló él jelenleg Dél-Afrikában. Ez a lakosság 4,2%. A helyiek azonban már ezt is sokallják az elmúlt években több bevándorlóellenes pogrom is volt az ország nagyvárosaiban.  Igaz a felmérések szerint sokkal többnek is látják az ott élő külföldiek számát.  A becslések akár 5 millió olyan afrikairól beszélnek, akiknek így többsége iratok nélkül élne Dél-Afrikában.  A Wits Egyetem afrikai migrációval foglalkozó kutatója Loren Landau azonban   a dél-afrikai Mail and Guardian kérdésére ezt teljességgel lehetetlennek nevezte.  Mint mondta, lehetséges, hogy vannak, akik nem szerepelnek a népszámlálásokban, de koránt sem ilyen arányban. A helyi statisztikai hivatal (Stats SA) szakembere azért is tartja valószínűtlennek, mert ők már a népszámláláskor figyelembe vették azt, hogy lehetnek nem dokumentált migránsok. A Human Sciences Research Council szerint azonban ennél jóval magasabb az illegális – elsősorban kongói, nigériai, zimbabwei – migránsok száma. Egyes kutatók akár a fent idézett 5 milliós számot sem tartják lehetetlennek, de a fél és egy millió közti szám tűnik valószínűbbnek. Arra azonban mindenki rámutat, hogy – akárcsak Európában –  a migránsok Johannesburgban is már külön negyedeket alkotnak, ahol a dél-afrikai igazságszolgáltatás nem igazán hatékony. Bár jóval kisebb népességekről van  szó, de arányukban hasonló migráns népesség él Botswanában, és Namíbiában is – mindkét helyen elsősorban zimbabweiek, akik a kitermelő iparban dolgoznak.

Szakértők lehetségesnek tartják, hogy ha Európa kapui végleg bezárulnak, az éppen ezeknek az afrikai országoknak jelent majd nehézséget. Mert, bár jóval hosszabb utat kell megtenni ideáig, de végig szárazföldön, és nem kell hozzá embercsempészek szolgáltatását sem igénybe venni, maximum lefizetni néhány határőrt.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez