Újabb országnak van elege a “migránsbűnözésből”

A gazdag és békés Botswana az afrikai migránsáradat egyik legfontosabb déli célországa. Most riasztó adatokat tett közzé a bűnözésről.

Nemrég a teljes eritreai fociválogatott kért (és mellesleg kapott) menedékjogot Botswanában, de az a több száz etióp is ide a készült, akiket végül Malawiban fogtak meg, és onnan fordítottak haza. A területre nagy, de lakosságszámra kicsi, a gyémántbányászatból afrikai mértékben jelentősen meggazdagodott, és kiemelkedően békés (egyetlen puccs sem volt itt a függetlenség kezdete óta) ország mágnesként vonzza az északi bevándorlókat. A legtöbben azért nem olyan messziről érkeznek, mint Eritrea vagy Etiópia – hanem a szomszédból, a gazdaságilag teljesen összeomlott Zimbabwéból.

Zimbabwét az utóbbi években több, mint egymillió ember hagyta el, jelentős részben Dél-Afrikába mentek, de Onkokame Mafoko, a határ közelében levő Francistown rendőrfőnöke szerint most is rendszeresen jönnek át a zöld határon migránsok Botswanába, ezért kénytelenek megerősíteni a határőrizetet. Oratile Setswalo országos rendőrkapitány pedig arról beszélt egy zimbabwei portálnak, hogy különböző kisebb bűncselekményekért április és szeptember között összesen 722 zimbabweit állítottak elő, akiknek a többségét már haza is toloncolták. Összességében a botswanaiak úgy látják, hogy a bevándorlók felelősek azért, hogy a korábban kiemelkedően békésnek tartott országban az utóbbi időben – érzéseik szerint – nő a bűnözés. A zimbabwei kormányközeli lapok szerint ugyanakkor a feldühödött botswanaiak az utóbbi napokban kilenc zimbabwei férfit korbácsoltak meg.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez