Börtönbe zárták a gyáva tábornokot

Ransome-Kuti tábornokot azért állították hadbíróság elé, mert megfutamodott az ellenség elől Bagában, ahol a radikális iszlamista Boko Haram harcosai végül kegyetlen mészárlást hajtottak végre, amiben a becslések szerint legalább kétezer ember veszítette életét.

Baga település Északkelet-Nigériában, Borno államban található, közvetlenül a csádi határ mellett. A radikális iszlamista fegyveresek januárban támadták meg a települést, amit Ransome-Kuti tábornok katonái védtek. A tábornok azonban nem vállalta fel a harcot a Boko Haram harcosaival szemben és katonáival szinte mindenüket hátrahagyva elmenekültek. A Boko Haram harcosai ezt követően kegyetlen mészárlásba kezdtek. A férfiakat, köztük sok fiút lemészároltak. A nőket pedig megerőszakoltak, majd elhurcolták őket szexrabszolgának. A települést ezután felgyújtották és porig rombolták. Szemtanúk, túlélők és független civil szervezetek legkevesebb kétezer ember haláláról számoltak be. A nigériai hadsereg azonban mind a mai napig azt állítja, hogy a iszlamisták mészárlásának 150-en estek áldozatul.

A bagai mészárlás híre az egész világot megdöbbentette. Híradások szerte a világban vezető hírként közölték a történteket, miközben a nigériai vezetés próbálta eltitkolni a súlyos vereséget, aminek végül komoly politikai következménye is lett. A hadvezetés végül Ransome-Kuti tábornokot tette felelősé a történtek miatt, ezért megfosztották rangjától és hadbíróság elé állítottak. A haditörvényszék végül hat hónap börtönbüntetésre ítélte és a hadseregből is elbocsátották. Legfőbb bűne a bíróság szerint az volt, hogy értékes katonai felszereléseket és fegyvereket hagyott hátra, ami komoly zsákmányt jelentett a terroristáknak. A nigériai média információi szerint 12 darab Toyota terepjárót, három aknavetőt, több tucat gépfegyvert és rengeteg lőszert  zsákmányoltak a terroristák, miután a katonák elhagyták a bázisukat.

Ransome-Kuti a tárgyaláson azzal védekezett, hogy a Boko Haram harcosai túlerőben voltak és sokkal modernebb és jobb fegyverekkel volta ellátva, mint katonái, akiknek ezért esélyük sem az ellenség ellen. A rangjától megfosztott tábornok ügyvédje pedig jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez