Városokat küldött a víz alá Koppu a Fülöp-szigeteken

Heves esőzésekkel, nagy árvizekkel sújtotta a Fülöp-szigeteket a Koppu nevű tájfun.

A lassan mozgó vihar legalább két embert ölt meg, és tízezreknek kellett elhagyniuk otthonukat. A mentőcsapatok a háztetőkről próbálják menteni a csapdába esett lakosokat, de vannak területek, melyeket eddig nem értek el. A Kopput a japán meteorológiai ügynökség „súlyos trópusi viharnak”, a fülöp-szigeteki pedig Lando-nak titulálta, amire ugyanaz a jellemző, ami egy tájfunra.

Annak ellenére, hogy gyengül, a vihar valószínűleg további heves esőzéseket okoz az országban. A Koppu nem hoz olyan nagy szelet, mint más korábbi viharok, ellenben hatalmas mennyiségű csapadékot igen. Több mint egy méternyi eső esik pár nap alatt az előrejelzések szerint Luzon tartományban, melynek déli részén máris olyan súlyos áradások vannak, hogy egész falvak kerültek víz alá. Ennél azonban nagyobb veszélyt rejtenek a földcsuszamlások. Jelenleg sokan attól félnek, hogy a vízzel telített talaj miatt egész hegyoldalak omolhatnak le. Burgos közelében 70 család hagyta el otthonát, mivel attól félnek, hogy a közeli dombok rájuk omolhatnak – jelenti a BBC.

A Koppu vasárnap reggel ért a fő sziget, Luzon partjaihoz, óránként 200 kilométeres széllel, ami szinte az egész területen áramkimaradást okozott. Egy tinédzsernek Manilában egy kidőlt fa okozta a halálát, ugyanitt négy másik ember megsérült. Egy 62 éves nőt leomló betonfal ölt meg.

_86195248_28ea862b-4e49-4968-bf52-9a580eff8b88

Hétfő hajnalra a szél sebessége óránként 150 kilométerre “mérséklődött”. Az újabb áradások közben megakadályozzák, hogy a katonai járművek elérjék a legsúlyosabban érintett falvakat. A mentőcsapatok jelenleg csónakhiánnyal küzdenek.

„Még számos területet nem értünk el. Körülbelül a városok 60-70%-át öntötte el az ár, néhol három méteres a víz” – mondta Henry Velarde, Jaen város alpolgármestere. „Jelenleg mintegy 200 ezer ember van az elszigetelt területeken, mielőbbi segítségre: élelmiszerre és vízre van szükségük.”

Ez a második erős vihar az idén a Fülöp-szigeteken.

(Fotó:BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez