A lelke mélyén egy kicsit mindenki meleg

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint lassan búcsút mondhatunk a megszokott kategóriáknak, melyekkel jelenleg írjuk le az emberek szexuális beállítottságát. Az átlaggondolkodás jelenleg hetero- és homoszexuális egyéneket különböztet meg, a biszexualitás pedig alig jelenik meg az emberek fejében. A dolog – ahogyan általában – ennél valószínűleg jóval árnyaltabb.

A Journal of Personality and Social Psychology nevű szaklapban jelent meg Ritch C. Savin-Williams tanulmánya, mely elsősorban a nők szexuális beállítottságát vizsgálta, de egy kiterjedtebb kérdéskörben keresi a válaszokat az emberek szexuális preferenciáit illetően.

A kutatás során képeket mutattak maszturbáló férfiakról és nőkről, majd megmérték mikor, mennyire tágult ki a pupillájuk, ami a szexuális izgalom egyik elsődleges jele. Mind a férfiaknál, mind a nőknél arra jutottak, hogy mindkét nem fel tudta őket valamennyire izgatni. Ennek hatására pedig komolyan meginog az elképzelés, mely szerint csupán hetero- és homoszexuális egyének léteznek.

“Mindig is tisztában voltunk a “nagyjából heteroszexuális” nők fogalmával. Ők azok, akik elsősorban férfiakkal kerülnek közelebbi kapcsolatba, azonban ha a megfelelő nővel találkoznak, akkor akár ki is próbálják a homoszexuális kapcsolatot. Eddig azt hittük, hogy ez többnyire olyan jelenség, ami a nőknél fordul elő.”

Savin-Williams beszélt arról is, hogy a férfiaknál miért csak mostanában derül ki ez a mechanizmus.

“A férfiak annyi kulturális nyomást kaptak az idők során, hogy amennyiben mégis megfogalmazódik bennük egy vonzalom a saját nemük iránt, inkább elhallgatják azt.”

Savin-Williams felvetette azt is, hogy mivel a leszbikus nők általában magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, ez valószínűleg a “szabadságuknak” köszönhető, hogy önmaguk lehetnek.

“Egyre jobban engednek a régi berögzült kulturális normák” – mondta el a Vice-nak. – “véleményem szerint mindkét nemmel ez a helyzet. És valószínűleg egy jó változásról beszélünk, hiszen a felnövő generációknak egyre több lehetőséget ad az ilyesfajta elfogadás és nyitottság, így nem kell minden áron beilleszkedniük, ha nem megy.”

Fotó: Deviantart

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez