Mit veszít Egyiptom az orosz utasszállító katasztrófája miatt?

Naponta négymillió dollár veszteséget okoz Egyiptomnak az október 31-én lezuhant orosz gép tragédiája – hangzott el az M1 műsorában. A megkérdezett hazai szakértők szerint súlyos gondokkal kell szembesülnie az egyiptomi turizmusnak.

Nemcsak a turisták mondják le sarm es-sejki útjaikat, de több légitársaság (Lufthansa, Air France, stb.) is, és orosz gépek sem repülnek oda, miután lezuhant egy utasszállító gép a Sínai-félszigeten október végén. Mindez jelzi, mennyire nagy a gond az egyiptomi turizmusban – figyelmeztetett az M1 műsorában Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

Mivel a turizmus meghatározó eleme az ország GDP-jének, nagyon nem mindegy, valóban terrortámadás történt-e az orosz gépen. Ha ez bebizonyosodik, akkor ez óriási felelősséget ró az egyiptomiakra. A tragédia után arról kezdtek szólni a hírek, hogy mennyire laza a biztonsági rendszer a reptéren Sarm es-Sejkben. Hogy a charter járatoknál ne kelljen akár több mint egy órát is sorban állni, 10-20 euróért bárki megúszhatta a várakozást.

Az utasok és a poggyászok átvilágítása mellett, komoly hiányosságokról számoltak be a reptéri személyzettel kapcsolatban is. Az Aero magazin főszerkesztője, Sajtos Zoltán szerint biztonsági szempontból ez az igazán fontos. Nagyon szigorúan kell ellenőrizni, ki és miért lép kapcsolatba a repülőtér munkatársaival.

Hogy vajon teljesen kiürülnek-e az egyiptomi turistaparadicsomok, egyelőre nem lehet tudni. Az viszont valószínű, hogy az idei Szilveszterre ígért 250.000 orosz turista nem fog elutazni Sarm es-Sejkbe – mondta Sajtos Zoltán. Ez óriási kiesést jelent az 1982 óta folyamatosan fejlődő területnek, amely nemcsak a környező településeken élőknek ad munkát, de a teljes egyiptomi turizmusnak is fontos tényezője. Az M1 információi szerint a mostani lemondások 70 százalékos veszteséget okoznak az ország turisztikai ágazatának.

Kiss Róbert Richard szerint az orosz gép esete miatt ma nem azt kérdezi egy turista, olcsó-e Sarm es-Sejk. Valójában már sem a szállodák, sem az utazási irodák nem tudják lejjebb vinni az árakat. Biztonságban érzi-e magát a helyszínen az utazó, ez most az igazi dilemma. A terrortámadástól függetlenül szigorítani fogják a reptéri biztonsági ellenőrzést, új légi útvonalakat alakíthatnak ki. Az ezekkel járó extra költségek pedig az utazó pénztárcáját terhelik majd meg.

Kép: Reptéri kifutó Sarm es-Sejkben (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez