Túszdráma Sydneyben

December 15-én az ausztrál Sydney városának egyik legforgalmasabb részén – feltehetőleg szélsőséges iszlamista támadó/támadók – túszul ejtették az egyik kávézóban lévő embereket. Még tizenkét órával a túszejtés kezdete után a hatóságok még mindig nem ismerik az elkövető indítékát, csak annyit tudnak, hogy minden jel szerint terrorcselekményről van szó, és mintegy harminc túsz lehet benn a bankokhoz és kormányzati intézményekhez is közel lévő kávézóban.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy Sydneyben egy kávézóban túszul ejtettek húsz embert. Az ausztrál nagyváros egyik legforgalmasabb üzleti negyedében történt az eset. A túszokat az ablakokhoz terelték, mintegy élő pajzs gyanánt. Két túsz kezében a fekete alapon fehért arab betűkkel ellátott zászlót emeltek a magasba, amelyet még nem sikerült pontosan azonosítani, de feltehetőleg az Iszlám Állam vagy valamelyik másik terrorszervezet lobogója. A fekete zászlón az “Egy az isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája” arab felirat olvasható.

Híradások szerint az elkövető egy középkorú, ősz szakállt és fejkendőt viselő férfi, de nem kizárt, hogy többen hajtották végre az ámokfutás. Közben a Lindt csokoládé, amelynek kávézójában a túszdráma zajlik, azt közölte, hogy 10 alkalmazott és akár 30 vendég is lehetett a Sydney nyüzsgő üzleti negyedében lévő üzletben.

“Jól vagyunk, de őszintén szólva senki nem tud semmit, hogy mi is a helyzet, mivel nagy a csend. A rendőrség alig közöl információkat, ami természetesen érthető, hisz ezzel is védik a túszokat”– nyilatkozta a Globoportnak Lengyel Éva, egy felvidéki magyar lány, aki tanulmányait Sydneyben folytatja és alig másfél kilométerre lakik a túszdráma helyszínétől. A beszámolója szerint teljesen lezárták a belvárosnak azt a részét, leállt a tömegközlekedés és fokozott rendőri jelenlét van az utcákon. A lapuknak nyilatkozó lány szerint “nem volt teljesen váratlan esemény, mivel az utóbbi időben eléggé gyakran voltak összetűzések a helyiek és a szigetországban élő szélsőséges iszlamisták között”

Azóta pár embernek sikerült kiszabadulni a kávézóból, habárt azt nem tudni, hogy a túszejtő engedte el őket, vagy sikerült kimenekülniük az épületből. Első alkalommal három férfi szaladt ki a Sydney központjában lévő Lindt Chocolate cég kávézójából, majd később két nő rohant ki a vendéglátóhely egyik hátsó ajtaján. “Először meggyőződünk arról, hogy jól vannak. Majd azon fogunk dolgozni, hogy információkat kapjunk tőlük. Egyelőre nem tudunk semmi olyat, ami arra utalna, hogy bárki megsebesült volna” – mondta Catherine Burn, az illetékes Új-Dél-Wales szövetségi állam helyettes rendőrfőnöke.

Egy Twitterre feltöltött kép azokról a túszokról.
Egy Twitterre feltöltött kép a túszokról.

Új-Dél-Wales szövetségi állam rendőrfőnöke elmondta, hogy nincs közvetlen kapcsolatuk a túszejtővel. Andrew Scipione nem fűzött megjegyzést azokhoz a hírekhez, amelyek szerint az egyik tússzal felhívattak egy újságírót. A túszdrámával kapcsolatban olyan hírek is megjelentek, hogy az elkövető vagy elkövetők azt állították, pokolgépeket helyeztek el a városban.

Közben Tony Abbott ausztrál miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését a történtek miatt. Kijelentette, hogy súlyos incidens történt, ugyanakkor meg kell nyugtatni mindenkit, hogy az ausztrál hatóságok jól képzettek, és szakszerűen reagálnak a helyzetre.Ibrahim Abu Mohamed, az ausztrál muzulmán közösség főmuftija azt közölte, hogy a híveket “lesújtotta” a túszdráma, és az ausztrál imámok tanácsával együtt elítélte a történteket. A főmufti hangsúlyozta, hogy a hasonló cselekedeteket részleteiben és egészében is elítéli az iszlám.

Ausztráliában szeptemberben fokozták a terrorkészültséget: a négyfokozatú skálán hármasra emelték, ami azt jelenti, hogy terrorcselekményre lehet számítani.

A 7-es adó összefoglalója itt megtekinthető.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez