A Yoho Kri-re mindenki “rácsodálkozik”

A Yoho Nemzeti Park a legkisebb a négy, ezen a területen található nemzeti park közül, ám ez nem azt jelenti, hogy kevesebb látnivaló akadna itt. 1313 km²-en terül el a Sziklás-hegység nyugati oldalán, Alberta illetve a Banff Nemzeti Park határán. A yoho krí indián szó, a csodálkozás vagy az elképedés felkiáltására szolgál. 1886-ban nyilvánították nemzeti parkká.

A park nyugati bejáratához közel található a Wapta Falls. A wapta szó jelentése „rohanó víz”. A park érdekessége még a Natural bridge, a Természetes híd, melyet a Kicking Horse folyó vájt a kemény sziklába évezredek során. Gyönyörű látványt nyújt az Emerald Lake, a Smaragd tó, mely valóban smaragzöld színű. A tó télen-nyáron népszerű kirándulóhely, minden adott, hogy az aktív pihenést kereső kirándulók itt megtalálják a számításaikat. A környéken télen síelni lehet, nyáron a tavon csónakázni.

A Burgess-hegy oldalában található fosszilis lelőhelyen az agyagpalában 120 tengeri állatfaj maradványait találták a középső kambriumi korból, körülbelül 515 millió évvel ez előttről. Ez a terület a bolygó néhány legkorábbi állatának nyughelye. A fosszíliák között ritka puhatestű állatokat is találtak olyan jó állapotban, hogy a kutatók még azt is meg tudták állapítani, mit ettek az állatok közvetlenül haláluk előtt. A leletek egy része a Field és Lake Louise látogatóközpontban található kiállításokon megtekinthetők. Különösen a Trilobiták példányai híresek. A lelőhely 1981 óta csak engedéllyel látogatható, ám a látogatók figyelmét sokszor sokkal jobban felkeltik a földpiramisok, az erózió által lecsupaszított kőzettömbök.

Emerald Lake, Yoho National Park, British Columbia, Canada

A Yoho Valley Roadot követve elérjük Kanada egyik legmagasabb vízesését, a 380 méteres Takakkaw Falls-t. Víze a Daly-gleccserből ered, neve a stoney indiánok nyelvén nagyszerű-t jelent. A vízeséshez közel, Brit Columbia és Alberta határán található a két nagy jégmező, a Waputik Icefield és a Wapta Icefield.

Spiral Tunnels műszaki és nem természeti jellegű érdekesség. 1882-ben a vasútat a CPR a Kicking Horse-hágón keresztül vezette át a Sziklás-hegységen, és nem pedig a jóval északabbra lévő, bár kevésbé meredek Yellowhead-hágón. A vasút lejtése szokatlanul nagy, 4,5%-os volt, ami a legmeredekebb egész Észak-Amerikában. A veszélyes pályákat 1909-ben 2,2%-os lejtésűre módosították a Yoho-völgyhöz közeli térbeli spirál módjára vezetett alagút segítségével, amelynek beceneve pretzel, vagyis perec.

A park növényzetét a nedves éghajlat határozza meg, jellegzetessége a rengeteg ehető gombafajta. Állatvilága is a szomszédos nemzeti parkokkal hasonló vonásokat mutat, itt is a legismertebb állat a grizzly medve, de található jávorszarvas, valamint fekete medve is. A magasabb helyeken havasi kecske él.

kanada-természeti-csodák-burgess-fosszíliák-yoho

Kicking Horse Pass, a Kicking Horse hágó érdekessége, hogy itt található a Great Divide, azaz a nagy kontinentális vízválasztó. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyetlen forrásból fakadó patak két ága szétválik, az egyik keletnek, a másik nyugatnak tart. Az Atlanti-óceán 2550 km-re van a vízválasztótól, a Csendes-óceán pedig 1950 km-re. A hágó után már átléphetünk Albertába.

Ezen a területen néhány száz vadló, mustang él még. Ezeket a gyönyörű lovakat az elkóborolt állatok kategóriájába sorolja a törvény, így nem illeti meg őket az őshonos állatokra vonatkozó védelem. Emiatt például bárki szabadon lelőheti őket, ha magánterületre tévednek. Az állatvédőknek annyit már sikerült elérniük, hogy manapság már törvény tiltja csapdákat, fegyvereket és járműveket használni vadlovak befogásához. Véleményük szerint a musztángok a többi kóbor állattól eltérő külön szabályozást érdemelnének.

TakakkawFalls2_edit

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez