Lefejeztek egy fél éve fogva tartott túszt az Iszlám Állam csatlósai

Lefejezett egy malajziai állampolgárt a Fülöp-szigeteken az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Abu Szajjaf iszlamista terrorcsoport, amely fél éven át tartotta fogva áldozatát – közölte kedden a szigetország hadseregének egyik parancsnoka.

A szélsőségesek akkor ölték meg túszukat, amikor hétfőn támadást indítottak a táboruk ellen a biztonsági erők.

A férfit még májusban egy másik tússzal együtt rabolták el az Abu Szajjaf fegyveresei Borneo szigetének malajziai részén, ahonnan a Fülöp-szigeteki Jolóra hurcolták őket. A másik túszt több mint félmillió euró, azaz 156 millió forint váltságdíj ellenében néhány napja szabadon engedték.

A hatóságok az Abu Szajjaf számlájára írnak több súlyos Fülöp-szigeteki terrortámadást, és a milícia az utóbbi években számos külföldit elrabolt váltságdíj reményében. A csoport vezetője tavaly nyáron hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

Kedden a délkelet-ázsiai ország fővárosába, Manilába érkezett mások mellett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcskonferenciájára érkeztek. A prominens vendégeket teljes terrorkészültség mellett fogadták.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez