170 túszt tartanak fogva terroristák a bamakói hotelben

Fegyveresek támadták meg a Mali fővárosában található Radisson luxusszállodát, ahol túszokat is ejtettek. A legutolsó információk szerint 170-en vannak a hotelben, melyből körülbelül 140 külföldi és 30-an a személyzet tagjai. Egyelőre francia, török és kínai állampolgárokról tudunk.

Bamako teljes készültségben van, a Radissont körülvette a helyi rendőrség, de francia és amerikai egységek is jelen vannak. Az első híresztelések két túszejtőről szóltak, de mostanra ez a szám négyre emelkedett, egyelőre nincsenek biztos információk.

Megkérdeztük Mamadou Sidibét, Magyarország tiszteletbeli konzulját Maliban a helyzetről, aki, bár éppen itthon tartózkodik, folyamatos kapcsolatban van ismerősökkel, kollégákkal a helyszínen. Elmondása szerint a túszejtők egyelőre nem létesítettek kapcsolatot a hatóságokkal, így az sem egyértelmű, milyen céllal barikádozták el magukat az amerikai hotellánc bamakói egységében (de persze előfordulhat, hogy a rendőrség egyszerűen nem számolt be róla). Sidibé azt is elmondta, hogy helyi információk szerint a közelmúltban 15 túszt elengedtek, akik tudtak idézni a Koránból.

Kérdeztük a tiszteletbeli konzult arról is, milyen volt a közbiztonság Bamakóban a támadás előtt. Állítása szerint a helyzet nyugodt volt, az emberek biztonságban érezték magukat és szabadon jártak-keltek az utcákon éjszaka is.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez