Fedezzük fel Petrát Ránija királynéval!

Jordánia csodás rózsaszínű városa most csak egy kattintásra van. Újabb kirándulás a Google jóvoltából.

A hétvégén bebarangoltuk a 7 csillagos Burdzs al-Arabot Dubajban, most pedig Jordánia királynéjának, Ránijának a kezét fogva, az ő idegenvezetésével kereshetjük fel a fantasztikus sziklavárost, Petrát. A Google a héten indította útjára ottani utcakép-projektjét. Melynek segítségével az ország további 30 történelmi nevezetességébe is eljuthatunk.

A Google blogján vendégposztjában az uralkodó felesége azt írja: “A Street View-val a majdani látogatók, vagy azok, akik csak kíváncsiak, és többet szeretnének tudni ősi földjeinkről, felfedezhetik Jordánia egyedülálló örökségét online. Ez az egyik oka annak, hogy szeretem ezt a technológiát. Nem csak hogy milliókat köt össze a világ minden sarkából, de bepillantást biztosít a múltba is.

És ha többet értünk meg egymás történeteiből, kultúrájából és történelméből, rájövünk, hogy inkább hasonlítunk, mintsem különbözünk.

Ezért kell megőriznünk ezeket a kincseket a következő generációknak. Ezek jelentik az ajtót, amin keresztül eljutunk a közös történetünkhöz.”

Petra romváros Jordániában, a Holt tenger és az Akabai-öböl között. A 7. századig karavánközpont volt, és a sivatagi arab törzs, a nabateusok fővárosa. Virágkorát Krisztus előtt 300 és Krisztus után 200 között élte. A vörös sziklából kifaragott várost sírtemplomaival, fürdőivel, lakóházaival a 19. század elején fedezte fel újra egy svájci utazó. Régészeti feltárása azonban csak a 20. században kezdődött meg.

Petrát a helyenként mindössze két méter széles, 80-90 méter magas sziklákkal övezett Szik szurdokon át csak gyalog, vagy ló, öszvér, esetleg teve hátán lehet megközelíteni.

A Google Street View már mind a hét kontinensre eljutott, több, mint 65 országot fedezhetünk fel vele otthonról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez