Ennyire rendezett egy japán evakuálás (Videó)

Japánt arról ismerjük, hogy mindig minden rendezetten, nyugodtan működik. Erről ad tanúbizonyságot az a jelenet, amikor egy vonatot kiürítenek. Az emberek gyakorlatilag maguk is vonatot alkotnak a síneken.

A japán közlekedési rendszer az egyik legmegbízhatóbb dolog a világon. A vonatok évente átlagosan csupán 7 másodpercet késnek, reggeltől estig óramű pontossággal közlekednek. Egyszer azonban Kobe és Motomachi állomások között leállt a közlekedés, felsővezeték-szakadás miatt.

Senki sem sérült meg, de a forgalmat felfüggesztették, amíg kijavították a hibát. Látva, hogy a javítás eltarthat egy darabig, arra kérték a körülbelül 5 ezer utast, hogy hagyják el a vonatot, és az üres pályaszakaszon egyszerűen sétáljanak át a legközelebbi állomásra. A menetet a vasúttársaság alkalmazottai segítették.

A kiürítés nyugodtan, rendezetten, pánikmenetesen folyt, és lenyűgöző látványt nyújtott. Az utasok egyetlen rendezett sorban haladtak, a sínek közepén, mintha az lenne a legbiztonságosabb zóna.

De mi a titka annak, hogy a japánok ilyen nyugodtak tudnak maradni vészhelyzetben? Hogy lehet az, hogy a 2011-es óriási földrengést és cunamit követően sem uralkodott el pánikhangulat Japánon, mindenki rendezetten és nyugodtan viselte a katasztrófa következményeit, csapásait?

Az ok az a közösségtudat, ami együttes cselekvésre ösztönzi az embereket. A japán társadalomban, amely a második világháborús vereségből és veszteségekből is gyorsan fel tudott állni, bizony egészen máshogy gondolnak az emberek önmagukra és a közösségben betöltött szerepükre. Ahelyett, hogy a múlton rágódnak, inkább továbblépnek és a jövőn dolgoznak, miközben tisztelik a múltat. A közösség tisztelete, a társadalom haladása előbbre való az egyénnél, így egy ilyen helyzetben is mindenki arra törekszik, hogy segítse a közösséget. Nincs helye pániknak. Persze az is lehet, hogy a leállt vonat utasai csupán örültek egy közös esti sétának.

A vasúttársaság egyébként bocsánatot kért az utasoktól a kellemetlenségekért, sőt, még palackozott teát is osztogatott. Ez elég ízléses módja az utasok kezelésének, nem igaz?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez