Túl veszélyes lehet Mali az utazáshoz

Hét főre csökkentik a bamakói amerikai nagykövetség létszámát, és engedélyezik a diplomáciai misszió nem sürgősségi személyzetének és családjaiknak az ország elhagyását – közölte helyi idő szerint kedden az amerikai külügyminisztérium.

A közleményben továbbá óva intik az amerikai állampolgárokat attól, hogy Maliba utazzanak. Az amerikai külügyi tárca szerint a nyugat-afrikai országban a biztonság kérdéses, és továbbra is fennáll a támadások lehetősége.

A bamakói nagykövetségen hét fő marad, és a belátható jövőben csak sürgősségi konzuli szolgáltatást nyújtanak az amerikai állampolgároknak.

170 embert ejtettek túszul

A bamakói Radisson Blu luxusszálloda ellen november 20-án terrortámadást hajtottak végre iszlamisták, amelynek során közel 170 embert túszul ejtettek. A két szélsőséges szervezet által is vállalt támadásban tizenkilenc vendég halt meg, többségük külföldi állampolgár volt. A terrorakciónak egy amerikai halálos áldozata volt.

A terrortámadás súlyos pofont jelent az egykori gyarmattartó Franciaország számára, amely 3500 katonát állomásoztat Mali északi részén, hogy helyreállítsa az ország stabilitását a tuareg kisebbség 2012-es fegyveres lázadását követően, amelyet a maguk javára fordítottak az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadista fegyveresek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez