Ilyen karácsonyi díszkivilágítást még Amerikában sem látsz

A családja szegény volt, és Alexander Cruz mindig lenyűgözve és vágyakozva nézegette a karácsonyra kivilágított házakat a szomszédos utcákban. De a kapuk mindig zárva maradtak, senki sem invitálta, hogy nézzen körül, örüljön velük.

Ma már sikeres üzletember, neki is hatalmas háza van a Manilától délre fekvő dombok között. Most már ő is látványosan ünnepel. Nagyon látványosan. Nagyjából félmillió égő borítja a háza szinte minden négyzetcentijét: a tetőt, a falakat, a mennyezetet, a kerítést, az ajtókat, az ablakokat, a fákat. És ő mindenki előtt szélesre tárja a kaput. “A feleségemmel együtt meg akarjuk osztani mindazt a jót, amit az élettől kaptunk. Át akarjuk adni a karácsony szellemét azoknak, akik meglátogatnak minket.”

cruz5

A caintai ház már jóval több embert kápráztatott el advent idején, mint ahányan az egész városban laknak. Pedig a városnak 290 ezer polgára van. A fényekben úszó villát viszont évről évre, nap mint nap nagyjából ezren keresik fel ilyenkor. Mióta a tévéállomások bemutatták a csodát, mindenki a fényárban akar szelfizni.

cruzszelfi

Egyikük, a 34 éves programozó, Ella Cosme azt mondja az AFP-nek: az  élmény visszahozza a gyerekkori karácsonyok hangulatát. Olyan, mint a filmeken: nagy ház, nagy fények. Gyereknek érzed magad újra.

cruz4

A díszkivilágítást Cruz felesége, Aida tervezte, és az előkészületek már augusztusban megkezdődtek. Alexander Cruz becslése szerint 5 ezer doboz LED-fényt használtak fel, dobozonként száz égővel.

cr3

Az extravagáns fényekre négy hatalmas, fényesen kivilágított karácsonyfa teszi fel a koronát a háztetőn. Magában a házban és a kertben Betlehemek, mint annyi házban a Fülöp-szigeteken. Az ország a kereszténység bástyája Ázsiában, sokan karácsony előtt kilenc napon át minden hajnalban misére mennek.

cruz6

Cruzék már ötödik éve tartják meg a Hatalmas Karácsonyi Fényárt. De most azt mondják: lehet, hogy az idei lesz az utolsó. A szomszédok kezdenek belefáradni a nagy jövés-menésbe. De még meggondolhatja magát Alexander. Sokan próbálják rábeszélni erre. Főleg a polgármester. Aki szerint legalább van valami jó hír is Caintában, amikor Cruzéknál felgyúlnak a fények.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez