Öt évet kapott a rendőr, aki halálra verte a gyanúsítottat

Öt év börtönbüntetésre ítélte az egyiptomi büntetőbíróság csütörtökön azt a rendőrt, aki halálra vert egy gyanúsítottat egy rendőrkapitányságon – közölték bírósági források.

Egyiptomban gyakran vádolják túlkapásokkal a rendőrséget, a hatóság képviselői elleni ítéletek azonban ritkák. A múlt héten az államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi is felszólalt az ország rendőrőrsein történt halálesetekről, amelyek napokon át élénken foglalkoztatták a helyi közvéleményt. Szíszi hangsúlyozta, hogy egyes rendőrök ballépéseivel nem vádolható az egész intézmény, ugyanakkor kijelentette: a vétkes megkapja büntetését. A csütörtökön elítélt rendőr a bíróság megállapítása szerint májusban halálra verte a rendőrőrsre kábítószerügyben bevitt gyanúsítottat a Nílus-deltában található Rasíd városában.

Szintén csütörtökön jelentette be az ügyészség, hogy vádemelést kezdeményez kilenc rendőr ellen egy luxori patikatulajdonos halála ügyében. A 47 éves Talaat Sabíb halálhíre kisebb zavargásokat váltott ki Luxorban. Ő volt egy hét alatt a harmadik ember, aki rendőrségi intézkedés közben halt meg. A férfit a Maszri al-Jóm című napilap szerint azután hurcolták el, hogy rendőrökkel tűzött össze. Az ügyészségi vizsgálatok során az érintett rendőrök ezúttal is drogokkal kapcsolatos vádakra hivatkoztak, és azt állították, hogy Sabíbot „kimerültség jeleivel” kórházba szállították, mielőtt meghalt volna. Sabíb felesége viszont azt állítja, hogy a férjét halálra verték, és a kórházba már holtan szállították be.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez