Hetven éves rejtélyre derít fényt a 21. századi technika

A Szovjetunióban Sztálin idején nem volt éppen nehéz eltűnni, ha valaki a szovjetek számára kellemetlen politikai figura volt – és az ilyen eltűnések sokszor máig ható rejtélyek maradtak. Ez történt Mahatma Gandhi legnagyobb ellenfelével is – de hogy pontosan mi is történt vele, azt most is csak találgatjuk.

Subhas Cahndra Bose a modern India  legellentmondásosabb figurája. Eredetileg Gandhi harcostársa volt az India Nemzeti Kongresszusban, de később eltávolodott tőle – Bosenak  nem volt igazán ínyéra az erőszakmentesség ideológiája. Ő keményebb, harcosabb eszközökkel szerette volna megteremteni a független Indiát. Erre alkalmat is adott a második világháború. Míg Gandhi a háború idejére felfüggesztette függetlenségi harcát, és az angolokkal vállt vetve küzdött a Tengelyhatalmak ellen, Bose a másik oldalt váalsztotta. 1941-ben Berlinbe utazott, ahol nagy  örömmel fogadták. Ekkor még reményt láttak arra, hogy Afrikán és a Közel-Keleten át a német hadsereg tör át India felé, így fel is állították Bose vezetésével Afrikában fogságba ejtett  Indiai  gyarmati katonákból az Indische Legiont. El-Alameinnél azonban a terv összeomlott, így Bose-t és vezérkarát egy tengeralattjárón átvitték Japánba.  A japán megszállás alatt álló Ázsiában Bose megszervezte az Indiai Nemzeti hadsereget, amely a japánok oldalán harcolt Burmában. Mikor Brit India területére léptek ki is kiáltották a függetlenséget, és Bose lett India elnöke.  A siker rövid életű volt, Bose-nak a japánokkal együtt menekülnie kellett. 1945 augusztus 18-án az összeomlás után Bose egy japán katonai gépen igyekezett volna Szingapúrból több megállóval Japánba, amikor gépe lezuhant, ő pedig súlyos égési sebekkel kórházba került Taivanon, ahol másnapra meghalt.  Eddig a hivatalos verzió. A legendák azonban már akkor arról szóltak, hogy a gép nem zuhant le, hanem a Szovjetunióba repült – Bose pedig Hitler után Sztálin segítségével próbálta volna megvalósítani a független Indiát.

A legendát életben  tartotta egy másik különös haláleset is. India későbbi miniszterelnöke Lal Bahadur Shastri 1966-ban az – akkor a Szovjetunióhoz tartozó – Taskentben tárgyalt. Január tizedikén írták alá a békeszerződést Pakisztánnal,  és alig pár órával a ceremónia után, éjjel kettőkor Shastri már halott volt. Állítólag szívroham végzett vele, de ezt ismét sokan nem hiszik el. Shastri elutazása  előtt még egészséges volt semmi szívpanasza nem volt, az indiai orvosszakértők pedig nem is találták nyomát a szívrohamnak. Azóta is sokan tartanak ki amellett, hogy Shastrit megmérgezték – de miért?  Egy rokona, az utolsó, akivel még beszélt telefonon állítja, azt mondta neki, ha hazatér olyan dolgot mesél neki, ami megváltoztatja India történelmét. De mi lehetett ez?

A lehetséges választ most egy fotó digitális elemzésével vélik megtalálni. A képen ugyanis már eddig is többen látni vélték Bose-t Shastri társaságában Taskentben.  Most azonban a taskenti találkozón készült fényképek elemzése új eredményeket hozott. Egy brit törvényszéki kutató, Neil Miller, akit nem csak a brit bíróságokon, de a Hágai Nemzetközi Bíróságon is elismert  szakértőként tartanak nyilván, egy digitális arcfelismerő program segítségével bizonyítottnak véli, hogy a képen Shastri mögött Bose áll. Több képpel is összevetette, és  Bose más képeken is kivehető. Miller egy 62 oldalas értekezést készített a képelemzés eredményeiről.

A feltételezés tehát az, hogy a szovjetek (szakértőként?) küldték Bose-t  a tárgyalásokra, talán álnéven, de  Shastri felismerte (felfedte magát előtte?), és ezért kellett (legalább is Shastrinak) meghalni.

További kérdést vet fel, hogy egy indiai származású holland állampolgárságú  számítógépes szakember, szintén képelemző szoftver segítségével  olyan képeken is megtalálni véli Bose-t amelyek 1968-ban készültek Párizsban amikor az Egyesült Államok és Vietnam  képviselői tárgyaltak a békéről. ha ez is igaz, akkor Bose egyre érdekesebb figurává (szovjet kémmé?, titkos diplomatává?) válhat.

Az ügy India számára annyira fontos, hogy Narendra Modi miniszterelnök közelgő moszkvai látogatásán is fel fogja hozni Vlagyimir Putyinnak azt a kérést, hogy adják ki a Bose-ra vonatkozó  még meglévő titkos szovjet iratokat. Akkor talán kiderül, valóban túlélte-e saját halálát, és titkos diplomata lett-e Bose.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez