Három évet is kaphat, ha nem regisztrálja a drónját

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) jövő év február 19-től regisztrációhoz köti a drónhasználatot negyed kilogramm és 25 kilogramm között – írja a Verge.

A portál beszámolója szerint aki regisztráció nélkül repteti a drónját a jövőben, komoly bírságot is kaphat. A polgárjogi büntetés felső határa 27 és fél ezer dollárra rúg (nagyjából nyolcmillió forint), a büntetőjogi szankció pedig akár 250 ezer dollár (nagyjából 72 millió forint) is lehet, valamint hozzácsaphatnak még három év börtönbüntetést is.

A regisztrációs díj átlagosan öt dollárba, körülbelül 1500 forintnak megfelelő összegbe fog kerülni, de az első harminc napban ezt ingyen megtehetik az amerikai tulajok. Ehhez mindössze a nevet, a lakcímet és egy e-mail címet kell majd megadni. Ezután a weboldal kiállít egy regisztrációs igazolást és egy tulajdonigazoló dokumentumot egy egyedi azonosító számmal, amit magán a drónon is fel kell majd tüntetni.

A regisztráció december 21-én indul, tizenhárom éves kor felett lesz lehetséges, és jelenleg csak a civil hobbipilóták tevékenységére érvényes, kereskedelmi használatra nem. Anthony Foxx közlekedési miniszter úgy fogalmazott: a vezető nélküli légi eszközök használói is pilóták, és ez a rang felelősséggel jár. A regisztráció bevezetése megteremti a biztonságos drónhasználat lehetőségét – vélekedett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez