Az Iszlám Állam már tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik

Vegyifegyver-raktárak jutottak szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezére is Dél-Líbiában – mondta Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor unokatestvére és volt közeli tanácsadója, Ahmed Kadhafi ad-Dam az as-Sark al-Auszat című pánarab napilapnak csütörtökön.

Elmondása szerint a szélsőségesek „hatalmas mennyiségben” szállítanak szarin nevű ideggázt Líbia déli, sivatagos területéről az ország északi részére, így a főváros, Tripoli környékére is. Azt állította, hogy a terroristák tavaly már bevetették ezt a gázt Líbiában, azonban akkoriban ez az eset nem keltette fel a világ közvéleményének figyelmét.

Az országban eluralkodott kaotikus állapotokat kihasználva a dzsihadisták területeket foglaltak el Líbiában, köztük az ország nyugati felén lévő Szirt városát is. Az országban két kormány és két rivális parlament is működik, az egyik a kelet-líbiai Tobrukban, a másik Tripoliban. Az egyes városok ténylegesen saját kormányzatuk alatt állnak, és szinte minden településnek önálló milíciája is van, amely csak a helyi törvényeknek és törzsi vezetőknek felelős.

A tervek szerint a két parlament képviselői csütörtökön aláírják a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodást Marokkóban. A szélsőségesek korábban bejelentették, hogy Szirt városát akarják megtenni az IÁ első jelentős bázisának az általuk ellenőrzött iraki és szíriai területeken kívül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez