Kaotikus társadalom Dél-Koreában

A „kaotikus” volt a szó, ami leginkább jellemezte a dél-koreai társadalmat 2015-ben.

Egy professzorokból álló csoport szavazása során kiderült, hogy 886 egyetemi tanárból 524 szerint a négy írásjegyből álló kifejezés, a „honyongmudo” (昏庸 無 道) lett az, ami leginkább képviseli az évet Dél-Koreában. A kifejezés azt jelenti, hogy a társadalom kaotikus, és nem tartalmaz morális igazságokat. A kifejezés a kínai nyelvből származik, ahol a „honyong” a hozzá nem értő vezetőre, a „mudo” pedig az „úttalanságra” utal.

A Korea Egyetem professzora Lee Seung-Hwan, aki a kifejezést ajánlotta azt mondta: a nemzet vezetői felelősek azért, hogy a társadalomban kialakult a káosz.

„Az emberek körében erősebb lett a nyugtalanság, többek között a MERS járvány óta, de a kormány nem kezelte megfelelően a helyzetet, ami bizonyítja hozzá nem értésüket”- mondta Lee. „Több okból választottuk ezt a kifejezést, mert nyilvánvaló, hogy a kormányban sok a hozzá nem értő.”

A „sasiibi” kifejezés volt a második, amire a legtöbben szavaztak: a professzorok szavazatának 14,6%-kának tetszését nyerte el. Az azt jelenti, hogy valami, ami jónak tűnik, valójában rossz.

„Bár a kormány azt állítja, hogy politikája az egész országban tisztességes, sajnos ez nem mindig igazolódik be. A kormány kísérletei ellenére az emberek már tudják, hogy mi nem igaz abból, amit mondanak”- mondta Seok Gil-am, a Geumgang Egyetem professzora.

A professzorok csoportja 2001 óta szavazza meg az évre legjellemzőbb kifejezést, hasonlóan ahhoz, ahogy Japán az év írásjegyét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez