Megtörve és bántalmazva: tanárok Dél-Koreában

A tanárok Dél-Koreában egyre inkább elvesztik a tekintélyüket: a diákok és a szülők is zaklatják őket – derül ki a Korea Times cikkéből.

Egy igen friss eset is mutatja az igen aggasztó helyzetet. Nemrég négy középiskolás diák szidalmazta, majd megütötte a tanárt az órán.

A Szenuri Párt (vezető konzervatív párt a dél-koreai politikában) egyik jogalkotója, Lee Jong-bae az Oktatási Minisztérium adataira alapozva azt mondta: 2011 és 2015 között 26.111 esetben bántalmaztak tanárokat a diákok, vagy a szülők az elemi- és középiskolákban.

Az esetek legnagyobb részében (62%) sértő szavakkal illetik, de 436 esetben fizikailag is bántalmazták a tanárt, sőt 375 esetben a tanárnőket szexuálisan zaklatták a diákok.

Az országgyűlés nemrégiben fogadott el egy több mint két éve benyújtott, a tanárokat védelmező törtvényjavaslatot. Ennek értelmében ha egy tanárt egy diák bántalmaz, az iskolaigazgató azonnal felléphet, hogy megvédje a tanárt, és jelentenie kell az esetet a regionális oktatási hivatalnak, vagy az Oktatási Minisztériumnak.

A törvényalkotók szerint az iskolaigazgatóknak nem szabad lebecsülniük, vagy eltussolniuk az ilyen ügyeket, sőt támogatniuk kell, hogy a bántalmazott tanárok tanácsadást kapjanak arról, hogyan kezelhetik az ilyen helyzeteket. A tanárokat bántalmazó diákokat pedig gyógypedagógiai vagy pszichológiai kezelésre utalják be.

Nemrégiben egy középiskola diákja közzétett egy videót a közösségi oldalakon, amin jól látszik, hogy négy diák verbálisan és tettlegesen is bántalmaz egy 30-as éveiben járó óraadó tanárt. A diákok seprűvel ütötték a tanárt, és le is köpték.

A sértett tanár a rendőrségen azt mondta: nem akarja, hogy megbüntessék a diákokat. Ennek ellenére őrizetbe vették őket, sőt valószínűleg vádat is emelnek, testi sértés miatt. Dél-Koreában most az iskolák is létrehoznak fegyelmi bizottságokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez