Szibériába is most jött meg a hó

Horvátországban narancssárga riasztást adtak ki, Ukrajnában -20 fokot mértek, Lengyelországban 9 ember halt meg , Franciaországban lavinaveszélyre figyelmeztetnek.

Szerbiában már második napja folyamatosan esik a hó. A Belgrádot Görögországgal összekötő autópályát sem tudják takarítani a sűrű hóesés miatt. A közép-szerbiai városokban az erős szél és a hófuvás miatt szinte megbénult a közlekedés. Mint mindenhol, itt is a gyerekek örülnek leginkább a havazásnak.

Egyre nagyobb gondot okoz a hideg és a havazás egész Európában. Horvátországban például már narancssárga riasztás volt: az ország középső részén nagy hideg van, és nagyon erős szél. Szerbiában, a Gyerdáp-szorosnál pedig befagyott a Duna. Ezen a helyen van Európa egyik legnagyobb vízierőműve. Bosznia-Hercegovinában 25 centi hó esett. Ez komoly közlekedési fennakadásokat okozott. Az Alpokban egyelőre nem okoz nagy gondot a tél: Svájcban, Olaszországban, Franciaországban és Ausztriában még örülnek is a hónak, mert beindult a síszezon.

Kijevben mínusz 20 fokot mértek, alig voltak emberek az utcákon, aki tehette, autóval közlekedett. Országszerte ideiglenes melegedőket jelöltek ki, ahol forró teával várják az embereket. Ezekre a helyekre bárki bemehet kicsit felmelegedni. Az előrejelzés szerint a következő napokban enyhül a hideg. De egy ideig még fagypont alatt lesz a hőmérséklet Ukrajnában.

Helyenként mínusz 20 foknál is hidegebbet mértek, az áldozatok mindegyike hajléktalan volt, a szabadban aludtak. A lengyel hatóságok folyamatosan keresik a hajléktalanokat, hogy fűtött helyiségekbe vigyék őket. A lengyel orvosok azt javasolják, hogy a betegek, az idősek és a gyerekek – ha lehet – ne menjenek a szabadba, mert annyira hideg van most Lengyelországban.

Lavinaveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok Franciaországban, miután két litván hegymászó meghalt a francia Alpokban, a Mont Blanc-tömbön. A rutinos hegymászókat 3200 méter magasan sodorta el a lavina. Egy harmadik alpinista megúszta a balesetet. A francia belügyminisztérium szerint tovább nő a lavinaveszély. Ezért azt kérik a hegymászóktól, hogy legyenek óvatosak.

Törökország enyhébb éghajlatú délkeleti részén sem megszokott látvány a mintegy félméteres jégcsap és a vastagon befagyott tavak. A mínusz 30 fokos hidegben az autók is nehezen indultak a tükörjeges utakon. Városi közmunkások takarítják le a havat és a méteres jégycsapokat a házak tetejéről, nehogy balesetet okozzanak. A munkások tüzet gyújtottak a nyílt utcán és hosszabb szüneteket kellett tartaniuk, hogy átfagyott végtagjaikat kicsit felmelegítsék munka közben.

A rövid idő alatt lehullott méteres hóval, erős széllel és hófúvásokkal köszöntött be a tél az Urál-hegységbe Oroszországban. Nem is lenne ebben semmi meglepő, de Szibériába idén csak január elején érkezett meg az első komoly hóesés. Még december végén a +10 fok lepte meg a moszkvaiakat, annyira váratlanul érte a hó a közlekedőket vasárnap, hogy több tucat autót és teherautót kellett kimenteni a hó fogságából. A sarkvidéki front még az egyébként hómentes Dél-Oroszországba és a Krím-félszigetre is jelentős havazást hozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez